preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

Literarni radovi

 

Moja domovina

 

Moja domovina je prekrasno more.

Moja domovina su zelene gore.

Svuda teče bistra voda,

u njoj svatko ponosno hoda.

 

Svako dijete slatko sniva

kako domovinu lijepu ima.

Njena su polja draga

i ravnice pune blaga.

 

Svaki njen dio volim

i za nju Boga molim.

Čuvam je k′o nježni cvijet,

Volim je više nego cijeli svijet.

 

Ante Bašić, 4. r., PŠ Dubrava

 

 

 

Kruv moje mame

 

             Mama najprije prosije brašno u jednu zdilu. Napravi malu rupicu usrid brašna. Tu stavi kvas i malo soli. Lije teplu vodu i rukama polako misi. Tisto se spaja i nastaje gruda tista. Kad umisi tisto, pokrije zdilu krpon i stavi da uzađe. Nakon što se tisto podigne, opet ga primisi i ostavi da još stoji. Stalno ga gleda i kad je spremno, nosi zdilu i tisto na komin. Na vruć komin istrese tisto, malo ga umije i poklopi cripnjon. Na cripnju stavi žeravu i dobro zagrne ožegon. Kruv se polako peče. Kad je gotov, svi navalimo na vrući kruv.

 

Ivan Čotić, 3. r.

Kruv moje babe

              U mom mistu kruv se peče na sljedeći način. Najprije u naćve prosijemo brašno kroz sito. U teplu vodu stavimo kvas da malo uzađe. Kad je kvas uzašao, ulijemo ga u brašno, posolimo, ulijemo teple vode i misimo.

Mekano tisto stavimo u terinu da uzlazi. Dok tisto uzlazi, naložimo na kominu vatru da se zgori dobra žerava i da se komin dobro ugrije. Kad je tisto uzašlo, pospemo u naćve malo brašna i primisimo ga. Vratimo u terinu, tisto prikrijemo krpon i čekamo da uzađe. Nakon nekog vrimena tisto je uzašlo i nosimo ga na komin. Razgrnemo ožegon žeravu po njemu i ispušemo ga puvaljkon. Na čisti komin iskrenemo tisto i na njega stavimo zagrijanu cripnju. Priko cripnje stavimo žeravu. Nakon tri kvarta od ure maknemo cripnju i izvadimo kruv. Tada ga opušemo od luga i ostavimo da se ladi.

 

Klara Domikulić, 3. r.

 

BADNJA VEČER

 

            Badnja večer za mene je poseban događaj. U sumrak dana zvoni ˝Zdrava Marija˝ na kampanelu naše crkve sv. Nikole. Svi smo okupljeni oko komina na kojemu pucketa vatra.

            Moj brat prvi ulazi na vrata, s ramena spušta drvo hrasta, posebno birano za ovu večer. Ono je ravno, visoko skoro dva i pol metra i nije lagano.

            Izgovara pozdravne riječi: “Na dobro vam došla Badnja večer, Božić, Stipan-dan, Ivan-dan, Mladenci, Mlado lito, Vodokršće i sve lito i godište.”

˝ Hvaljen Isus!˝ svi skupa odgovaramo ˝I s tobom zajedno.˝

            Iza brata ulazi tata i sve ponavlja kao i brat, a zatim i did koji nam donosi treći i zadnji badnjak. Nakon izgovoreni riči did postavlja drvo na otvorenu vatru i posipa pšenicom i slamom cilu kužinu.

            To nam simbolizira dobar urod poljima i dobro blagostanje blaga: ovaca, koza, krava, svinja…

            Baka počinje moliti krunicu koju prebire na očenašima, a mi svi skupa odgovaramo i  skrušeno molimo.

            Kroz selo prolazi osjećaj radosti i veselja koji donosi najradosnija večer u godini, večer rođenja “maloga djeteta Isusa”.

 

Milena Alfirević, 6. r.

 

DAN  JABUKA U MOM RAZREDU

 

Jutros, u mom razredu,  pozdravio nas je neodoljiv miris kruha i prekrasnog  voća. Razna peciva i jabuke učinili su savršen  spoj za Dan kruha i jabuuka.

Zajedno s učiteljicama spojili smo stolove, a potom ih napunili našim pecivima i voćem. Na stolu je bilo raznih vrsta kolača: štrudel od jabuka, pita od jabuka, kolač u obliku srca ispunjen ukusnim jabukama, čak  i kolač u obliku jabuke. Našao se  tu i pokoji šipak, orasi i naravno velike i lijepe crvene jabuke. Kad smo  sve pripremili, vjeroučiteljica je blagoslovila hranu te smo se  svi zajedno pomolili i zahvalili Bogu na obilju kojim je popunio naše stolove.

Punog želuca  i ispunjenih srdaca završili su naši Dani kruha i jabuka. S nestrpljenjem iščekujemo sljedeće dane druženja s hranom.

 

                                    IVAN ČOTIĆ   4.r. ,PŠ Dubrava

 

 

 

Jabuka

 

Jabuka je kraljica voća. Srednje je veličine. Okruglog je oblika. Na vrhu ima peteljku na kojoj su zeleni listovi. Može biti crvene, zelene i žute boje. Kožica joj je glatka i sjajna. Okus joj je kiselkast ili sladak. Od jabuka možemo napraviti džem, kompot čips, štrudel, pitu...

Volim jesti jabuke zato što su zdrave i lijepe.

Ante Bašić

2.r. PŠ Dubrava

TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju