preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

Informatika 7. r. - objava web stranica

Krava

ZAŠTO SE KRAVE UZGAJAJU

Krava je odrasla ženka. Mliječna krava se uzgaja zbog proizvodnje mlijeka, koje se prerađuje u brojne prehrambene proizvode: konzumno mlijeko, pavlaka, kajmak, razne vrste sireva,  i slično. Domesticiranje je počelo prvo radi mesa, a kasnije radi mlijeka i njihove snage korištene za vuču. Mladunče krave se zove tele.

 

PODRIJETLO KRAVA

Današnje domaće govedo prvobitno je došlo iz Anatolije i s Bliskog Istoka. Domesticiranje domaćeg goveda počelo je već u 9. vijeku prije.. Dokazom se smatra da su od 8.300. g. stigli zajedno s poljoprivrednicima na Cipar na kojem do tada nije bilo goveda.

VRSTE GOVEDA

Od tada su ljudi uzgojili veliki broj različitih pasmina domaćih goveda gdje su djelomično križali Bos taurus s drugim vrstama goveda. Domesticirane su i druge vrste goveda, prije svega u Aziji. Tako od podvrste divljeg goveda, zebu, (Bos primigenius, ponekad Bos taurus) potiče domaće govedo podvrste zebu (Bos primigenius indicus, ponekad Bos taurus indicus), goveda banteng (Bos javanicus) potiče balisko domaće govedo (Bos javanicus f. domestica), gajal (Bos gaurus f. frontalis) potiče od gaura ((Bos gaurus), domaći jak (Bos mutus f. grunniens) od divljeg jaka (Bos mutus), i, za razliku od pravih goveda iz roda Bos, u Aziji je domesticiran je i domaći bivol (Bubalus bubalis f. bubalis) iz roda Bubalus, od azijskog vodenog bivola (Bubalus bubalis).

RASPROSTRANJENOST GOVEDA

Domaće govedo je rasprostranjeno širom svijeta, pri čemu su zebu pasmine bolje prilagođene tropima nego domaća goveda europskog porijekla. Od kraja 15. stoljeća Europljani dovode domaće govedo u obje Amerike, na niz otoka, u Australiju i na Novi Zeland gdje se vrlo brzo razvijaju krda podivljalih goveda. Međutim, od 18. stoljeća ta krda se počinju propadati, iz nikad do kraja objašnjenih razloga. Danas postoji samo još na otoku Amsterdam jedna populacija podivljalih domesticiranih goveda.

UZGOJ GOVEDA

Najveći broj domaćih goveda koja se uzgajaju radi mesa je u Brazilu, oko 200 milijuna. Domaća goveda uzgojena su u vrlo velikom broju različitih pasmina. Pri tome, pasmine su rezultat ciljanog odabira životinja koje se međusobno pare kako bi se dobili potomci određenih svojstava. Pored mesa, mlijeka i kože, izmet domaćih goveda je vrlo cijenjeno prirodno gnojivo u poljoprivredi, a služi i kao gorivo. U velikim dijelovima svijeta domaće govedo, posebno volovi, koriste se i za vuču, a imaju i važnu ulogu u oranju.

PARENJE

Pasmine su razvijane ciljanim parenjem roditeljskih životinja s određenim osobinama, kako bi se kod potomaka sustavno pojačavale željene osobine. Pri tome, slijedila su se dva glavna smjera, povećanje količine mlijeka i povećanje količine i kvalitete mesa.

UZGOJ

Također, postoje i nastojanja povratnog uzgoja, obrnutog procesu domesticiranja, pri čemu se pokušava uzgojiti ponovo osnovni oblik divljeg goveda kakav je bio prije procesa domesticiranja. Ta goveda dobila su ime po braći Heinz i Lutz Hecku koji su počeli s tom vrstom uzgoja, heckova goveda. Od 1980-ih jedna populacija tih goveda živi u OOstvaarersplassenu (području koje je potpuno prepušteno prirodi), gotovo potpuno prepušteni sami sebi.

Najveći broj domaćih goveda postoji u Indiji(oko 226 milijuna). U Kini ih je "samo" oko 108, a u SAD-u 96 milijuna.

Krave se uzgajaju u domaćinstvima i na farmama i spada u vrstu životinja koje se nazivaju preživari.

  :: opširnije :: 


objavio: Gabrijela Đonlić  datum: 9. 4. 2024. 11:28

Ljeto

 

Ljeto je jedno od četiri godišnja doba i najtoplije je od njih. Traje od ljetnog suncostaja do iduće ravnodnevnice, dakle od trenutka kada Sunce u svom prividnom kretanju po nebu dostigne najveću pozitivnu deklinaciju (postigne najveću prividnu visinu), pa do trenutka kada Sunce prođe kroz ravninu u kojoj je Zemljin ekvator. Stoga je na početku ljeta dan najdulji, a noć najkraća, dok su na kraju ljeta, dakle na početku jeseni dan i noć jednako dugi. Na sjevernoj polutki traje otprilike od 20.lipnja do 23.rujna. Na južnoj polutci traje od oko 20.prosinca do oko 21.ožujka.

 

 

Očekivano trajanje ljeta prema astronomskom kalendaru je između 89 i 90 dana. Sati trajanja se ponekad malo razlikuju iz godine u godinu. Po mišljenju dosta djece ljeto je najbolje godišnje doba.Djeca ga vole jer je vruče, ide se na more,kupaju se,dan je duži,veni se stoji duže i više se zabavljaju. 

 

 

Ljeto je vrlo dobro godišnje doba,ali ima puno komaraca. Ima ih previše.Oni vam uzimaju krv i ostave malu crvenu točkicu. Ljeto mi je bez obzira na komarce najdraže!

  :: opširnije :: 


objavio: Nina Prnjak  datum: 9. 4. 2024. 11:24

Muflon

 

Muflon je jedna od divljih živozinja , vrsta divlje koze. Smatra se da je muflon predak koze koju danas možemo vidjeti u prirodi. 

    

Muflon (Ovis orientalis musimon) - ChovZvířat.cz

 

 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Mirko Petrović  datum: 9. 4. 2024. 11:22

NK Omiš

                        NK Omiš

NK Omiš klub osnovan 1919.godine.

Igraci NK Omiša treniraju na sadionu Anđelko Marušić-Ferata u Omišu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dario Sičić  datum: 9. 4. 2024. 11:19

Morske kornjače

U svijetu postoji 7 vrsta morskih kornjača. Kod nas su prisutne zelena želva (Chelonia mydas) i glavata želva (Caretta caretta). Vrlo rijetko može se naći u Jadranu također Sedopruga usminjača (Dermochelys coriacea) koja za razliku od svih drugih kornjača ima kožasti oklop. Glavata želva je najbrojnija vrsta u Mediteranu, gnijezdi se u Grčkoj, Libiji, Turskoj i na Cipru. Mesojed je i hrani se raznim vrstama morskih životinja - spužvama, meduzama, ježincima, mekušcima, školjkašima, rakovima i ribama. Ima izuzetno jake čeljusti kojima lomi tvrde oklope svoga plijena. Zelena želva, rjeđa je vrsta. Ona koristi ista gnjezdilišta kao i glavata želva no jedina je vrsta biljojednih morskih kornjača.

  :: opširnije :: 


objavio: Mia Šinković  datum: 26. 3. 2024. 12:28

NEYMAR JR

Neymar da Silva Santos Júnior (Mogi das Cruzes 5. veljače 1992.) je brazilski nogometaš koji igra na poziciji napadača. Trenutačno igra za saudijski klub Al Hilal i brazilsku nogometnu reprezentaciju.

Football | Neymar Jr.

KLUPSKA KARIJERA

Santos

Nakon što se pridružio Santosu 2003. godine, Neymar je debitirao u dobi od 17 godina protiv Haldane FC, 7. ožujka 2009. u 2:1 pobjedi. Neymarov sljedeći nastup bio je protiv Mogi Mirima tjedan dana kasnije, tijekom kojeg je postigao svoj prvi pogodak za Santos.

Dana 11. travnja 2009., u Campeonato Paulista polufinalnoj prvoj utakmici protiv Palmeirasa, Neymar zabija odlučujući gol u 2:1 pobjedi na EstádioVila Belmiro.

U finalu je Santos pretrpio 4:2 poraz od Corinthiansa. Neymarovi nastupi za Santos privukli su pozornost na mladog igrača, a padale su i usporedbe s brazilskim idolima kao što su Robinho i Pelé.

Privukao je interes nekoliko europskih klubova, kao što su Manchester UnitedInter MilanReal MadridChelsea i Juventus. Čelnici Real Madrida, idu čak tako daleko da tvrde da su potpisali predugovor s Neymarovim agentom, Renatom Rodriguesom, koji klub Santos odbija potvrditi.

 West Ham United je dao ponudu od 12 milijuna £ koja je odbijena u lipnju 2010. Nakon odbijene ponude Santos postavlja minimalnu prodajnu cijenu od 30 milijuna  i produžuju ugovor s Neymarom do prosinca 2014. godine.

Neymar izjavljuje da još nije vrijeme za odlazak iz Brazila, jer smatra da je premlad za nove izazove i da će ostati fokusiran samo na Santos. Međutim Neymarov agent inzistira na tome da napadač Santosa ne ostane u svojoj domovini. Neymar je otkrio da bi volio prijeći u Juventus.

Dana 15. travnja 2010., Neymar zabija pet golova za Santos u 8:1 razbijanju Guaranija u osmini finala brazilskog kupa. Nakon 2010. 

Campeonato Paulista u kojem je Neymar zabio 14 golova u 19 utakmica, klub se okrunio titulom prvaka nakon 5-5 ukupne pobjede zbog golova u gostima nad Santo Andreom u finalu. Neymaru je naknadno dodijeljena nagrada za najboljeg igrača natjecanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Toni Vuković  datum: 26. 3. 2024. 12:22

KAPIBARA

 

Kapibara

Stream kapibara tehno 2022.mp3 by Mike Chistyakov | Listen online for free  on SoundCloud

kAPIBARA je slatka životinja i ljena.

Kapibare su poligamne životinje. Ženke se podjednako pare i s dominantnim i podređenim mužjacima. Parenje se odvija neovisno o sezoni i kopulacija se odvija u vodi.

Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 120-150 dana, ženke na svijet donose između 1-7 mladunaca. Mladi vrlo brzo nakon okota mogu normalno hodati. Mladima je potrebna briga roditelja prvih 3 mjeseca života, ali se uz roditelje zadržavaju do 1. godine života. Kapibare postaju spolno zrele sa 12-18 mjeseci.

NAČIN ŽIVOTA

Kapibare su najaktivnije u sumrak. Najtopliji dio dana provode u plitkoj vodi. U slučaju opasnosti, bježe u vodu. Izvrsno plivaju i iz vode im izviruju samo oči i vrh njuške.  Kapibare žive u skupinama koje se mogu sastojati od jednog para s potomcima ili od više odraslih jedinki. Veličina skupine kreće se od 10 do 30 jedinki. Skupinu vodi dominantni mužjak i taj položaj često zadržava više godina. Uz njega je jedna ili više ženki s mladuncima, a u skupini mogu biti i drugi, ali podređeni mužjaci.

Kapibare su poligamne životinje. Ženke se podjednako pare i s dominantnim i podređenim mužjacima. Parenje se odvija neovisno o sezoni i kopulacija se odvija u vodi.

Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 120-150 dana, ženke na svijet donose između 1-7 mladunaca. Mladi vrlo brzo nakon okota mogu normalno hodati. Mladima je potrebna briga roditelja prvih 3 mjeseca života, ali se uz roditelje zadržavaju do 1. godine života. Kapibare postaju spolno zrele sa 12-18 mjeseci.

Barbara - Kapibara Browarniara Bromarket

Autor:Mio Bartić

  :: opširnije :: 


objavio: Mio Bartić  datum: 26. 3. 2024. 12:05

Zanimljivosti o sovama

Šumske sove obitavaju na području srednje Europe u bjelogoričnim i miješanim šumama. Susrećemo ju i u parkovimavrtovima, starim grobljima te u blizini čovjekovih prebivališta.

Hrana i lov

Sove uglavnom love noću, pažljivo vrebaju svoj plijen a kada ga ugledaju gotovo nečujno se spuste i napadnu. Sovino perje je vrlo mekano, a posebno je prilagođeno perje na krilima koje na prednjem kraju ima nazubljen rub. Sve to zajedno pomaže da sovin let bude potpuno nečujan te ju učini vještim lovcem. Ona čuje tako dobro da položaj plijena može odrediti sluhom, tako da može loviti i u potpunom mraku. Prehrana joj je raznolika, lovi male sisavcepticevodozemce i kukce.

Razmnožavanje

Pare se jednom godišnje u proljeće, i parovi ostaju zajedno cijeli život. Udvaranje započinje u veljači i iskazuje se glasnim lupanjem kljunom i tihim lepetanjem krilima. Prikladna mjesta za gniježđene ženka bira u dupljama starih stabla ili praznim gnijezdima drugih grabljivica. Ženka snese 2-5 jaja te sama sjedi na njima dok joj mužjak samo donosi hranu. Mali ptići nakon izleganja u gnijezdu ostaju pet tjedana i tek onda počinju polijetati. Kada postanu samostalni majka ih tjera iz gnijezda tako da moraju potražiti svoje vlastito područje.

Oči

Imaju krupne, izbuljene i okrugle oči na prednjoj strani glave koje im omogućavaju da dobro procjene udaljenost i brzinu plijena. Imaju 100 puta bolji vid od čovjeka. Oči sova su nepokretne, kao i u većine ptica, te moraju okretati glavu da bi preusmjerile pogled. Glavu mogu okrenuti i do 180°, dok se za neke tvrdi da mogu i do 270°.

Sove mogu gledati na jako velikim udaljenostima, posebno noću. S druge strane, ne mogu vidjeti ništa što je bliže od desetak centimetara.

Sluh

Dok druge ptice imaju, po pravilu, male okrugle slušne otvore, u sova su ti otvori okomito izduženi i gotovo dugi skoro koliko i sama glava. Međutim, slušni otvori im nisu smješteni simetrično - desni je malo iznad lijevog. Ta asimetrija je od vrste do vrste manje ili više izražena, ali postoji kod svih. Osim toga, mnoge sove imaju upadljiv „veo“ oko očiju od paperjastog vjenca koji usmjerava zvuk prema ušima. Zajedno s pernatim ušima, taj veo im služi za pokazivanje raspoloženja i često su upadljive boje. Ulogu slušnih školjki igraju kratka i tvrda pera koja su smještena ispred i iza slušnog otvora i pomažu pri određivanju smjera zvuka. Iz istog razloga, sove imaju širu lubanju nego većina ptica.

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Sičić  datum: 26. 3. 2024. 11:57

Nikola Tesla

Nikola Tesla rođen u selu Smiljan10. srpnja 1856., umro u New York7. siječnja 1943.Bio je hrvatsko-američki izumitelj i inženjer srpskog podrijetla, koji je djelovao na polju elektrotehnike i strojarstva te futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju suvremenog sustava distribucije električne energije koristeći izmjeničnu struju.

Rođen je na prostoru današnje Hrvatske gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te se dalje školovao i usavršavao diljem Europe. Tijekom velikog dijela svog života živio je i radio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tesla je pohađao gimnaziju u Gospiću, potom u Rakovcu kraj Karlovca, gdje je maturirao. Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875. Godine 1881. radio je u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti, a potom u Telefonskoj centrali, u kojoj je načinio niz tehničkih poboljšanja.

U jesen 1882. zaposlio se u Parizu u Edisonovoj telefonskoj podružnici. Već je za vrijeme studija upozorio na nedostatke istosmjernoga elektromotora. U Budimpešti je zamislio primjenu višefaznih izmjeničnih struja za ostvarenje okretnoga magnetskoga polja koje bi uzrokovalo vrtnju u elektromotoru.

U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. u SAD, gdje se s preporukom voditelja Edisonova predstavništva u Europi zaposlio kod T. A. Edisona, gdje je iznosio svoje zamisli o proizvodnji i isplativijem prijenosu izmjeničnih struja, ali nije nailazio na razumijevanje.

Godine 1885. osnovao je Tesla u New Yorku vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica (elektrolučna svjetiljka), a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje.

U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora. Tim je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Beović  datum: 26. 3. 2024. 11:53

Magarci

Domaći magarcidomaće su životinje rasprostranjene cijelim svijetom. Njihov izvorni oblik je afrički magarac, ali kao posebna podvrsta danas nije priznat. Za razliku od afričkog magarca, azijski magarac, nije nikad domesticiran.

Magarci su vrlo inteligentna stvorenja - B92

O KOPITIMA

Za razliku od domaćih konjakopita magarca prilagođena su kamenoj, neravnoj podlozi. Daju im siguran oslonac, ali nisu pogodni za brzo trčanje. No, magarci svejedno mogu, u iznimnim slučajevima, postići brzinu do 50 km/h. Magarci vode porijeklo iz suhih područja. Radi toga, kopita teško podnose vlažnu klimu Srednje Europe i sklona su pucanju i stvaranju dubokih pukotina u kopitu gdje može doći do truljenja.

BOJA KRZNA

Boja krzna im je siva ili smeđa do crne, ponekad crvenkasta. Pored toga, magarci mogu biti i šareni. Potpuno bijeli magarci su vrlo rijetki . Noge su im ponekad zebrasto prugaste, a trbuh bijel, kao i područja oko očiju i gubice. Većina magaraca imaju uspravne grive i rep koji završava velikom kićankom. Uške su im puno veće nego kod konja.

ODRASTANJE

Ovisno rasi, visina u ramenima im je između 90 i 160 cm, a spolno zreli su u dobi od 2 do 2,5 godine. Parenje je moguće tijekom cijele godine, no u pravilu se odvija u proljeće. Nakon gestacije od 12 do 14 mjeseci, dolazi na svijet obično jedan mladunac, no ponekad se kote bliznaciSišu oko 6 do 9 mjeseci. Magarci su u pravilu dugovječniji od konja i mogu biti i stariji od 40 godina.

Terminal regenerativan zreo ludi magarac - maocean.com

POSEBNOSTI

Pored vanjskih razlika između domaćih magaraca i konja, razlikuju se i osobinama koje na prvi pogled nisu vidljive. U lumbalnom dijelu kralješnice imaju 5 a ne 6 kralješaka kao konji. Magarci imaju 31 par kromosoma, konji ih imaju 32. Tjelesna temperatura magaraca je nešto niža, prosječno je 37°C, a kod konja je između 37,5 do 38,2°C. Vrijeme gestacije je kod magaraca duže nego kod konja i u prosjeku traje 365 do 370 dana, dok je to kod konja 330 dana.

  :: opširnije :: 


objavio: Gabriela Pivčević  datum: 26. 3. 2024. 11:40
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju