preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

Projekti

Projekt obilježavanja 100. obljetnice rođenja zavičajnoga pjesnika Nikole Milićevića

 

Na Milićevićevu bistrom izvoru

 

„I sve što sam kroz duga ljeta tražio

        na dalekim putima, možda nađem tamo

              na svome početku, na svom bistrom izvoru.“

(N. Milićević, Izvor)

 

Priprema Projekta

Početkom školske godine 2022. / 2023. Učiteljsko vijeće OŠ „1. listopada 1942.“, Čišla usvojilo je Projekt obilježavanja 100. obljetnice rođenja zavičajnoga pjesnika Nikole Milićevića (1922. – 1999. -2022.). Voditeljice Projekta, knjižničarka Zrinka Pavković i učiteljica hrvatskoga jezika Jadranka Petrušić, pozvale su sve učitelje na suradnju i ponudile ideje za povezivanje pjesnikove riječi s nastavnim sadržajima od 1. do 8. razreda.

Zamisao je bila da se kroz različite aktivnosti provedbe Projekta poput kreativnih likovnih radionica, čitanja i slušanja stihova i autobiografskih zapisa Sa stola i s koljena, ilustriranja pjesničkih slika, pisanja učeničkih lirskih ostvaraja potaknutih Nikolinim pjesmama, upozna lik i djelo velikoga zavičajnoga pjesnika.

Veliku ulogu u Projektu sjećanja imala je Sanja Miloloža, profesorica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu, izvrsna savjetnica koja je kao glavna urednica portala Društva profesora hrvatskoga jezika već pripremala mrežnu knjigu GROMKI TIHI TRAG, Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića u mrežnoj riznici Obljetnice.

Sanja Miloloža pristupila je s velikom radošću suradnji s OŠ „1. listopada 1942.“, Čišla, nazvavši obilježavanje 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića velikim kulturnim događajem. Poklonila im je svoje dragocjeno znanje, iskustvo i vrijeme, poticala, ohrabrivala i s puno topline i strpljenja, pružila jedinstvenu priliku da se u mrežnoj ediciji Obljetnice na portalu Društva profesora hrvatskog jezika trajno sačuva svaka plemenita misao, zahvala, poklon posvećen pjesniku.

Profesorica Sanja svojom stvaralačkom moći, snagom duha i inspiracije posvetila je pjesniku svoj Sonetni vijenac iz kojega se donosi Četrnaesti sonet:

I… more tek neba je sjena.

Svemir–kosa zapletena

zvjezdan–gnijezda lastavica,

češljugara, malih ptica,

 

grdelina… zaštićena

slavuja, iz stiha snena,

od napada kukavica

i od grijeha previšica

 

što nas bučna bukom muči,

što nas hučna hukom buči!

Pa tišine žedni zbog tog

 

ornitolog, pjesnik i Bog

u vječnosti riječi vode –

Poljica te, mili, rode.

 

(Sanja Miloloža, Sonetni vijenac Nikoli Milićeviću, DPHJ, Gromki tihi trag, 3. poglavlje NIKOLA MILIĆEVIĆ KAO TEMA I NADAHNUĆE, str. 178., Zagreb, studenoga 2022.)

 

Pozivnica

Potaknute stihovima Milićevićeve pjesme Izvor („I sve što sam kroz duga ljeta tražio / na dalekim putima, možda nađem tamo / na svome početku, na svom bistrom izvoru.“) voditeljice su otišle pred pjesnikovu rodnu kuću, gdje je nastala misao vodilja cijelog velikog kulturnog događaja Na Milićevićevu bistrom izvoru.

Pozivnica na završnu svečanost 25. studenoga 2022. godine u Zvečanju poslana je pjesnikovoj obitelji, kćeri dr. sc. Marini Milićević Bradač, dr. sc. Srećku Listešu, višem savjetniku Agencije za odgoj i obrazovanje, utemeljitelju sjećanja na pjesnika Nikolu Milićevića, članici Maloga vijeća i glavnoj urednici portala Društva profesora hrvatskoga jezika, izvrsnoj savjetnici profesorici Sanji Miloloža, Ivici i Divni Šušić, profesorima hrvatskoga jezika i ostalim uzvanicima.

 

Kreativne radionice

Učitelji i učenici OŠ „1. listopada 1942.“, Čišla pristupili su radu u različitim radionicama, likovnim i literarnim te pripremi organizacije književne svečanosti s bogatim kulturno – umjetničkim programom. Od toga trenutka pjesnik je prisutan u cjelokupnoj kulturnoj djelatnosti Škole i sve je obilježeno njegovim likom i djelom (Dan kruha, Mjesec hrvatske knjige, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje…).

Učenici, nadahnuti Milićevićevim pjesmama pišu vlastite literarne ostvaraje posvećene pjesniku, oslikavaju ilustracije pjesničkih slika iz različitih pjesama. Čitaju se njegove pjesme, izdvajaju upečatljivi stihovi, proučavaju se autobiografski zapisi Sa stola i s koljena i u njima pronalaze uznosite misli zavičajnoga pjesnika koje postaju i naše misli vodilje, rađaju se nove ideje kako na što raznolikije načine odati počast poštovanom pjesniku, hrvatskom domoljubu i velikom poljičkom sinu.

Likovno-umjetničkim oživljavanjem pjesničkih slika i stihovima iz pjesnikove poezije, pod mentorstvom učitelja likovne kulture Vedrana Urličića, nastale su slike učenika od petog do osmog razreda, posložene u slijedu za dvanaest mjeseci kalendara za 2022. godinu, s posebnim isticanjem 27. studenog, dana rođenja pjesnika Nikole Milićevića. Prema ideji mentora Urličića, kalendar je, zahvaljujući donaciji novčanih sredstava, otisnut i u 40 primjeraka za 2023. godinu, a posvećen je 100. obljetnici rođenja pjesnika Nikole Milićevića.

Vrijedan umjetnički portret Nikole Milićevića, ulje na platnu, naslikao je i od srca poklonio pjesniku i Školi za školsku knjižnicu učitelj likovne kulture Mate Škrabić iz Područne škole Kostanje. Portret pjesnika ukrasio je pozornicu završne svečane priredbe i uveličao vrijednost školske izložbe u Zvečanju.

U kreativnoj radionici učiteljice Mirele Miličević, uz sudjelovanje ostalih učiteljica i svih učenika u PŠ Kostanje koji su dali svoj doprinos, akrilnim bojama oslikavaju se na drvu motivi pjesnikovih stihova.

Učiteljice Damira Tanta Novković, Mirela Miličević i Marija Marčić oslikavale su majice motivima i stihovima iz Milićevićevih pjesama. U tome su im se vrijedno i požrtvovno pridružile i učenice Zita Marija Rimac, 3. r., Antea Vuletić, 5. r., Alena Miličević, 5. r., Iva Šaškor, 7. r. i Lorena Vuletić, 7. r..

Pedagoginja Jasminka Mladinov i učiteljica Damira Tanta Novković osmislile su i izradile s učenicima straničnike oslikane pjesničkim slikama Milićevićevih motiva. Učiteljica Davorka Dadić pružala je svesrdnu tehničku i digitalnu podršku i pomoć u obradi materijala i u pripremi kalendara.

Učiteljica Ana Beović izradila je dojmljive cvjetne aranžmane koji su ukrašavali prostor konobe Kod Marije u kojoj je održana završna svečana priredba pjesniku u čast.

Ravnatelj Ivan Sladojević, prof. uključio se u sve pojedinosti potrebne za organiziranje svečane proslave, profesionalno i s velikim poštovanjem prema pjesniku Milićeviću.

 

Svečana priredba u Zvečanju 25. studenog 2022. u konobi Kod Marije

 

U uvodnom dijelu programa klapa Batuda otpjevala je pjesmu Opustila stara kuća, a mladi članovi KUU Mosor iz Gata ispjevali su narodnu pjesmu Oj Mosore. Učenici petog razreda najavili su književnu večer uprizorivši kratku sličicu iz pjesnikove biografije, a ravnatelj Ivan Sladojević, prof. izrazio je radost kao domaćin susreta i zaželio toplu dobrodošlicu pjesnikovoj obitelji, uzvanicima i gostima.

 

Programom svečane priredbe predstavljen je pjesnik Nikola Milićević. Iz bogatstva vrhunske vrijednosti njegova života i djela voditelji Zrinka Pavković, knjižničarka i Niko Miličević, učenik 7. razreda iznijeli su samo jedno biserno zrnce.

Iskazali su neizmjernu radost i ponos koji su povezali pjesnika i sve prisutne na njegovu „bistrom izvoru“, „uz stol i uz koljeno“ pjesnika tišine, jedinstvenoga u svojoj umjetnosti po tome koliko je „urastao u ovu zemlju“, u svojoj jednostavnosti blizak toplom, ljudskom, tradicionalnom srcu.

Voditeljica je izrekla veliku zahvalnost pjesniku što se generacije učenika zavičajne škole odgajaju na njegovoj „živoj česmi“, uranjajući male duše u najplemenitije poruke iz poezije blagosti koja zrači dubinom i toplinom pjesnikove i naše stare zemlje, naših korijena.

 

Tijekom programa izmjenjivali su se učenici koji su recitirali stihove pjesama: Mirko Petrović, 6. r. (Zlatna grana), Lucija Marčić, 5. r. (Noć u Zvečanju), Gabrijela Đonlić, 6. r. (Moja dolina), Mia Šinković, 6. r. (Izvor), Iva Šaškor, 7. r. (Tamo), Lucija Kovo, 5. r. (Nečujni glas), Kristian Marčić, 5. r. (Naša zemlja), svirali gitaru i violinu, pjevali narodne pjesme, plesali Gacko gluvo kolo.

Program je obogatila pjesma i gitara gospodina Ljubomira Gudelja Velage.

 

Gospodin dr. sc. Ante Žužul interpretirao je pjesme Tri mirisa i Na Griču te toplo i nadahnuto govorio o svom profesoru i prijatelju Nikoli Milićeviću.

 

Profesor i pjesnik Ivica Šušić u programu je živopisno i vjerno utjelovio pjesnika Nikolu Milićevića govoreći stihove i dijelove iz autobiografske proze Sa stola i s koljena. Na kraju je govorio svoju pjesmu Ja – ovakav kakav jesam, svjedočeći o tome kako Nikola zauzima prvo mjesto na ljestvici pjesnika koje „najintenzivnije doživljava“.

 

Nakon završetka svečane priredbe zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na grobu pjesnika Milićevića, na Gračini pored crkve sv. Mihovila. Stihove iz Elegije za moje mrtve govorili su prof. Ivica Šušić i dr. sc. Ante Žužul.

 

Druženje s uzvanicima uz prigodni domjenak nastavljeno je u konobi Kod Marije. Ravnatelj Ivan Sladojević, prof. uz simbolične poklone izrekao je i riječi zahvale svima koji su došli i uveličali svečanu proslavu pjesnikova 100. rođendana.

Zahvaljujući gospodinu Anti Žužulu, koji je izrazio želju sudjelovati u našem svečanom programu obilježavanja 100. obljetnice pjesnikova rođenja, naša škola dobila je na poklon vrijedan komplet knjiga Školske knjige.

 

Prodajna izložba

Svi prikupljeni učenički i učiteljski radovi nastali kao poklon pjesniku za njegov 100. rođendan bili su izloženi na prodajnoj izložbi u konobi Kod Marije u Zvečanju gdje je održana završna svečana priredba.

 

Vrijednost završne izložbe uveličale su i slike s poljičkim motivima u drvetu nastajale u nizu generacija u izvannastavnoj aktivnosti s grupom Ludus fabrika pod mentorstvom Vedrana Urličića, učitelja likovne kulture.

 

Pohvalu su zaslužili svi učitelji i učenici od prvog do osmog razreda koji su svojim radom i zalaganjem sudjelovali u pristupu pjesnikovu djelu, koji su pisali, slikali, izrađivali svojim rukama razna mala remek-djela kako bi poklonili pjesniku vrijednu izložbu.

 

Na prodajnoj izložbi prikupljena su novčana sredstva u iznosu od 1 440, 00 kuna i namijenjena su kupnji knjiga za školsku knjižnicu.

 

Priprema knjige i predstavljanje

 

U pripremi mrežne knjige GROMKI TIHI TRAG, Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića u mrežnoj riznici Obljetnice suurednice knjige Zrinka Pavković i Jadranka Petrušić prikazale su u drugome dijelu knjige Na Milićevićevu bistrom izvoru djelovanje zavičajne škole OŠ „1. listopada 1942.“, Čišla.

U podnaslovu Na izvoru poljičke baštine i kulture predstavljene su sadržajno pripremljene izvedbe izvanučioničkih nastava na mnogim izvorima poljičke kulture i baštine. Naglašeno je nastojanje da hrvatski književnici budu primjer i uzor djeci, njihovo svjetlo domoljublja, požrtvovnosti, ljubavi prema predcima i duboke povezanosti s korijenima, nasljeđu, čovjeku…

Prikazano je kako su sadržaji izvanučioničkih nastava nadahnuti i osnaženi mudrim i plemenitim porukama iz književnosti, iz djela zavičajnih pjesnika Jure Kaštelana, Josipa Pupačića, a posebno Nikole Milićevića.

Istaknuta je svijest o važnosti rada na temama poljičke prošlosti i kulture zbog vrijednosti očuvanja i oživotvorenja hrvatskoga i poljičkoga identiteta, a uzor pružaju zaslužni Poljičani, poput Nikole Milićevića, oko kojih učitelje i učenike okupljaju i k njima vode iskonske vrijednosti kao što su zavičaj, priroda, jezik, pismo, pisana riječ.

U knjizi su zabilježeni i učenički radovi nastali tijekom provedbe Projekta, potaknuti Nikolinim pjesmama i posvećeni pjesniku Milićeviću.

U podnaslovu Projekti sjećanja na zavičajnoga pjesnika Nikolu Milićevića prikazane su sve svečane priredbe i književni susreti priređeni pjesniku u čast, koji su započeli 2005. godine na poticaj i uz sudjelovanje dr. sc. Srećka Listeša. Na Milićevićevu bistrom izvoru održana 25. studenoga 2022. godine četvrta je svečanost u znak poštovanja i zahvale zavičajnom pjesniku, s bogatim kulturno – umjetničkim programom ispunjenim recitalom, glazbom, folklorom i igrokazom, a u ulozi Nikole Milićevića pojavio se pjesnik i profesor Ivica Šušić.

Knjiga ima dodatak fotosvečanosti i videozapisa 25. studenoga 2022. iz Zvečanja.

 

Ovako je Sanja Miloloža, glavna urednica knjige GROMKI TIHI TRAG, Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića, Zagreb, studenoga 2022. predstavila knjigu:

 

U sjećanje na 100. obljetnicu rođenja akademika, sveučilišnoga profesora,

prevoditelja, poliglota, ali ponajprije pjesnika Nikolu Milićevića Društvo profesora

hrvatskoga jezika u suradnji s Osnovnom školom “1. listopada 1942.” objavljuje

bogato opremljenu mrežnu knjigu iz edicije Obljetnice, osmu u tome mrežnom nizu

pod naslovom Gromki tihi trag. 

 

Dakako da je osobi koja je više od 33 godine radila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu poučavajući naraštaje i naraštaje studenata, budućih profesora hrvatskoga jezika, valja izreći zahvalnost i trajno ju osjećati. Stoga, u sjećanje na 100. obljetnicu rođenja našega akademika, sveučilišnoga profesora, prevoditelja, poliglota, ali ponajprije pjesnika Nikolu Milićevića Društvo profesora hrvatskoga jezika u suradnji s Osnovnom školom “1. listopada 1942.” objavljuje bogato opremljenu mrežnu knjigu iz edicije Obljetnice. To je osma knjiga u tome mrežnom nizu. Glavna urednica projekta: Sanja Miloloža. Suurednici: Zrinka Pavković, Jadranka Petrušić, Divna Šušić i Ivica Šušić. Autorske radove potpisuju Srećko Listeš, Siniša Vuković, Sanja Miloloža, Divna Šušić i Ivica Šušić, a u Medijskom retrovizoru s odobrenjem Uredništva časopisa Kolo preneseni su tekstovi Nedjeljka Mihanovića i Vinka Brešića. Knjizi je dodana i rijetka fotografija iz Društva hrvatskih književnika 1971. koju nam je ustupila pjesnikova kći red. prof. dr. sc. Marina Milićević Bradač, arheologinja s FFZG-a u Zagrebu.

 

Na kraju se nalazi Dodatak jer je mrežna knjiga Gromki tihi trag koja osim učeničkih, stručnih i znanstvenih radova sadrži i sonetni vijenac S. Miloloža s akrostihom PJESNIKU NIKOLI, dopunjena i fotografijama s iznimno uspjele svečanosti održane u Zvečanju u Konobi Marija 25. studenoga 2022. koju su organizirale profesorice hrvatskoga jezika Jadranka Petrušić i Zrinka Pavković, knjižničarka u OŠ “1. listopada 1942.”

 

Ta je zavičajna škola provela niz kreativnih projekata i aktivnosti u sjećanje na svojega pjesnika o čemu se podrobno možete informirati u knjizi. Mnogi su djelatnici škole zasukali rukave i motivirali učenike na kreativan rad, a spiritus movens svih tih radnji bile su profesorice Zrinka Pavković Jadranka Petrušić koje su stupile u kontakt s glavnom urednicom portala i, s obzirom na činjenicu da je već bila planirana knjiga u ediciji Obljetnice, doprinijele mnogo kao suurednice izdanja za 2. dio knjige i fotografski dodatak, zajedno s profesorskim parom Divnom i Ivicom Šušić koji je svoj autorski i urednički prinos ostvario u 3. dijelu knjige i s audiozapisima. 

Među uzvanicima bili su i viši savjetnik za hrvatski jezik u AZOO-u Split dr. sc. Srećko Listeš, ali i dr. sc. Ante Žužul, pjesnikov prijatelj i student, koji je dojmljivo interpretirao profesorove stihove i na svečanoj priredbi i na grobu Nikole Milićevića. 

Na pjesnikovu grobu položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a nakon zajedničke molitve s članovima Milićevićeve obitelji, još su jednom bili pročitani Milićevićevi stihovi. Za interpretaciju su zaslužni književnik Ivica Šušić, prof. i prethodno spomenuti dr. sc. Ante Žužul.

Na povratku s groblja održan je prigodni domjenak na kojemu je ravnatelj OŠ “1. listopada 1942.” Čišla, g. Ivan Sladojević, ponovno zahvalio svim uzvanicima i dragim gostima koji su se odazvali pozivu na svečanost, a posebne zahvale izrečene su glavnoj urednici mrežne knjige S. Miloloži, dr. sc. Anti Žužulu, dr. sc. Srećku Listešu i književniku Ivici Šušiću, prof., kojima su uručeni i prigodni darovi: kalendari za 2023. godinu s Milićevićevim motivima i citatima te suveniri koje su izradili učenici OŠ “1. listopada 1942.” Čišla u sklopu prigodnih projektnih aktivnosti uz 100. obljetnicu rođenja Nikole Milićevića.

https://dphj.hr/novo-gromki-tihi-trag-uz-100-obljetnicu-rodenja-nikole-milicevica/

 

100. obljetnica u medijima

Projekt sjećanja odjeknuo je i u medijima, a ovdje donosimo poveznice na mrežne stranice na kojima se može pročitati objavljeno.

https://www.facebook.com/groups/735307216526228/permalink/5815951181795114

https://ika.hkm.hr/novosti/proslavljena-100-obljetnica-rodenja-nikole-milicevica/

https://radio.hrt.hr/radio-split/vijesti/na-milicevicevu-bistrom-izvoru-10462109

http://poljica.hr/aktualno-poljica/

https://dphj.hr/novo-gromki-tihi-trag-uz-100-obljetnicu-rodenja-nikole-milicevica/

https://read.bookcreator.com/PNdUSoTbr6OmlDKMvlebMprhZKG2/aAaFganyTc2UngugrGFCGg

Voditeljice projekta Zrinka Pavković i Jadranka Petrušić napisale su i članak za Školske novine Na Milićevićevu bistrom izvoru (100. obljetnica rođenja pjesnika Nikole Milićevića), objavljen u Školskim novinama, broj 39 – 40, Zagreb, 13. prosinca 2022. godine. U članku je opisana provedba Projekta sjećanja, suradnja OŠ „1. listopada 1942.“, Čišla sa Sanjom Miloloža, glavnom urednicom mrežne knjige GROMKI TIHI TRAG, Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića, svečana priredba u Zvečanju 25. studenoga 2022. u konobi Kod Marije te izrečene riječi zahvale svima koji su doprinijeli provedbi Projekta i organizaciji ovoga velikoga kulturnoga događaja kojim je posvjedočeno kako je poljički pjesnik neraskidivo povezan s mladim naraštajima i kako i dalje, sto godina od rođenja, živi u svojim stihovima. I živjet će zauvijek.

 

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju