preskoči na sadržaj

Osnovna škola "1. listopada 1942." Čišla

Login
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

IDEMO U SREDNJU!

CISOK SPLIT

Centar za informiranje i

 savjetovanje o karijeri

Korisne poveznice

SIGURNIJI INTERNET

Savjeti za djecu

Hrabri telefon

POPIS UDŽBENIKA

VREMENIK

 

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

MATEMATIČKI KUTAK

PANOI

GRDELIN

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

OIB

Saznaj svoj osobni identifikacijski broj


Brojač posjeta


Free Counters


 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KRAVATA U PŠ TUGARE
Autor: Ivanka Mucić, 10. 11. 2016.

                 

Hrvatski sabor je 2008. godine kravati iskazao posebnu čast proglasivši 18. listopada Danom kravate koji se od tada obilježava u Hrvatskoj i svijetu.

Ove školske godine i učenici u PŠ Tugare kroz projekt „KRAVATA“ doznali da kravata nije „samo“ modni dodatak već ima puno dublje značenje jer je kulturno i povijesno blago Hrvatske.

Priča o kravati i Hrvatima započela je u 17. stoljeću u Francuskoj. Tada su se hrvatski vojnici uz iznimno vojničko umijeće i hrabrost odlikovali i originalnim detaljem-crvenim rupcem oko vrata, kravatom. Taj hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv bio je tema našeg projekta.

Projekt je realiziran kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti: PPT prezentacijama o kravati, izradom pojedinačnih i razrednih kravata, literarnim radovima, istraživanjima o kravatama u Tugarama…

Najuzbudljivija i najljepša aktivnost je bila zajednička radionica vezanje kravate i modna revija s kravatama u kojoj su sudjelovali učenici, učiteljice, roditelji i članovi obitelji.

Tako je kravata u PŠ Tugare potvrdila da je ona, uz ostale karakteristike, simbol slobode, zajedništva i svečanosti, elegancije, samosvijesti…

 


                                           

Jadranova kravata

Ja sam kravata. Nastala sam u tvornici. Ušili su me, obojili i odvezli u trgovinu na prodaju. Kupila me jedna dugokosa tete Helena s velikim trepavicama. Odnijela me svome sinu Marku. On me nosio u školu i na posebne prigode. Kad sam postala tijesna Markovu vratu, teta Helena me odnijela teti Marijani, a ona svome sinu Jadranu. Jadran me nosio često. Spremao me u ormar s mojom braćom i rođacima. Braća su mi bile kravate, a rođaci leptir mašne.

Na dan kravata Jadran me nosio u školu. Tu sam se upoznala sa drugim kravatama. O tome sam kod kuće pričala svojoj braći i rođacima.

Baš se pitam koga će Jadran sljedeće godine ponijeti na Dan kravata?!                                                                                                                                                                                                                             Jadran Bišćan, 3. r.       

Dan kravata

Bok! Ja sam kravata. Crvena sam, sjajna i lijepa. Duga sam i tanka. Napravljena sam od mekanog materijala. Nosi me Sandrin tata. Baš lijepo stojim oko njegovog vrata. Uvijem me nosi na svadbu. Volim kad me nosi uz bijelu i crnu košulju.

Upoznala sam nove prijatelje u Sandrinoj učionici. Svidjele su mi se druge kravate. Neki roditelji su znali vezati nas kravate. Došli su u školu naučiti i učenike.

Baš sam se super zabavila!                                                                                                                                                                        Sandra Bulić, 3. r.

 

Kravata

Ja sam kravata. Kupljena sam u Splitu u H&M. Kupio me neki čovjek. Nosio me u crkvu, na pir,  na krštenje, na pričest. Svugdje mi je bilo lijepo. Onda me spremio u ormar. Nakon 30 dana opet me izvadio i nosio na sprovod. I opet: u crkvu, na pir, na krštenje, na pričest i sprovod… Spremali su me i vadili. O, skoro sam zaboravila na Dan kravata i školu!

Tamo mi je bilo lijepo najljepše do sada!

                                                                                                                                                                                                                   Sara Uzinić. 3. r.

Moja kravata

Moja kravata je od kartona. Na nju sam lijepio različite krpice do kasno u večer.

Meni je jako lijepa jer je moja. Napravio sam je sam i od srca.

Nosio sam je u školu za Dan kravata. Bio sam radostan i ponosan na nju.

                                                                                                                                                                                                                  Mirko Miljak, 3. r.

 

Kravata govori

Ja sam Laurina kravata. Ona me voli nositi. Lijepa sam, crno-bijela. Laura me nosi samo u posebnim prilikama. Sada sam u Laurinom ormaru. O, Laura dolazi! Stavila me oko vrata. Idemo negdje autom. Došli smo u Split. Sa Laurinim prijateljicama idemo u kino. Sve one nose kravate. Družila sam se s njima i pričala dok su djevojčice gledale film. Na kraju smo se pozdravile i vratile u Tugare.

Tako je završio moj Dan kravata.                                                                                                                                                                                                                                                                                          Laura Bulić, 3. r.

Moja kravata

Bila je subota. Teta i tetak su došli kod mene. Darovali su mi predivnu kravatu. Odmah sam je probao. Bila mi je taman! Nosio sam je cijeli taj dan. Ujutro sam je nosio na svetu misu. Nosio sam je i u grad i kada sam išao kos kuma i kume.

Nosio sam je i u školu na Dan kravata. Meni je moja kravata najdraža!

                                                                                                                                                                                                              Roko Radilović, 3. r.

 

Putovanje moje kravate

Dok sam bio u sobi mama mi je rekla da će mi ujko napraviti kravatu. Jedva sam čekao da je pošalje iz Zagreba. Oprao sam zube i zaspao. Sanjao sam o prekrasnoj kravati sa šarenim slovima. Ona je u Zagrebu upoznala svoju obitelj i rodbinu. Putujući iz Zagreba prošla je u mjestima u kojima ja nisam bio. Vidjela je: rijeke, gore, doline i još puno ljepota. Prvi put je vidjela medvjeda koji je prelazio cestu. Vozač kamiona u kojem je bila kravata nije na vrijeme stao pa je izazvao sudar. Tada sam se probudio i shvatio da je sve bio san. Kada sam se vratio iz škole stigla je dostava, moja kravata!

Nazvao sam je Obiteljska kravata.

                                                                                                                                                                                                            Marino Radilović, 3. r.

Tatina kravata

Kada su moja mama i tata šetali rivom u Splitu u izlogu su vidjeli kravatu. Jako im se svidjela. Mama me nazvala i opisala je. Zanimalo ju je moje mišljenje. Prema opisu mi se svidjela.

Kada su se mama i tata vratili kući, kravatu sam vidjela uživo. Bila je lijepa. Modra sa svijetlo plavim kvadratićima. Svidjela se i mojoj sestri Mariji. Rekla je tati da je nosi kad bude njezina pričest. Tata je rekao da je to super ideja. Tako je tata svoju novu kravatu nosio na sestrinoj pričesti.

                                                                                                                                                                                                            Magdalena Bulić, 3. r.

Moja kravata

Moja je kravata crna, žuta i zelena. Dobio sam je od rođaka Williama iz Švedske. On ju je nosio na pričest. Poslao ju je meni, a ja sam je nosio na Marinovu i Franinu krizmu. Nosio sam je na pričest i vjenčanja. Nadam se da ću je nositi i na svoju pričest ako mi ne bude mala. Ja sam sretan što imam kravatu jer su je izmislili Hrvati.

                                                                                                                                                                                                       Tomislav Mihanović, 3. r.

 

Pijina kravata

Ja sam kravata. Ne meni je nacrtan Mickey Mouse. Došla sam iz Amerike. Bila sam kravata jednog ljubaznog gospodina koji je radio za 7 predsjednika. Taj gospodin je brat jednoj baki. Ona me dala baki jedne djevojčice Pije. Jučer sam bila u Pijinoj školi na prezentaciji kravata. Tamo su bile i moje prijateljice kravate. U školu je došla Pijina mama. Prvi put da je netko smislio takvo nešto! To mi je bio najbolji da u životu.

                                                                                                                                                                                                     Pia Korina Stramput, 3. r.                                                                            

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju