preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

VIJESTI

20. 3. Svjetski dan pripovijedanja uz Ivanu Brlić-Mažuranić

 

„Nema radosti odrastanja, sazrijevanja, zrelosti i dobrote bez čitanja priča: u pričama se nalazi sve što moramo naučiti o ljudima i stvarima koje ih okružuju da bismo mogli zadovoljno živjeti i onda kada pomislimo da život nije samo priča.“

                                                                                                                                                                                                                                                 (Višnja Stahuljak)

     

Povodom Svjetskog dana pripovijedanja koji se obilježava svake godine 20. ožujka odlučili smo 20. i 21. ožujka 2024. godine zajednički podijeliti radost čitanja i pripovijedanja predstavljajući i čitajući raskošno ilustriranu knjigu IVANA (Ilustrirana biografija) o životu i djelu Ivane Brlić-Mažuranić namijenjenu djeci i mladima. Ovim uvodnim satom u Čišlima i u Kostanju najavili smo značajnu 150. obljetnicu rođenja hrvatskoga Andersena koju ćemo obilježiti u travnju, a čija djela zauzimaju posebno mjesto u hrvatskoj kulturnoj baštini.

Učenici 4. razreda u Čišlima, kao i svi učenici od 1. do 4. r. PŠ Kostanje imali su priliku na zanimljiv i zabavan način upoznati najvažnije događaje iz života jedne od naših najistaknutijih autorica dječje književnosti, Ivane Brlić-Mažuranić, zahvaljujući šaljivom tekstu i ilustracijama autora Tomislava Zagode. Djeca su pažljivo slušala o Ivaninom privatnom životu, njezinu podrijetlu, djedu banu Ivanu Mažuraniću, njezinoj braći, djeci, suprugu Vatroslavu Brliću, kulturnom životu u Zagrebu, nastanku Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića, Priča iz davnine i još mnogo toga.

Ističući umjetničku vrijednost i doprinos koji je ova velika hrvatska književnica sa svjetskim ugledom, zahvaljujući prijevodima njenih djela na brojne svjetske jezike, dala bajci i temeljima suvremene hrvatske dječje književnosti, nastojimo kod učenika pobuditi zanimanje za čitanje i pričanje priča kako bi postali istinski zaljubljenici u knjige.

Ponosni na činjenicu da je IVANA – svjetska, a naša, hrvatska, baš kako je rekao i hrvatski pjesnik A. B. Šimić, posebno ističući izvanrednu sposobnost autorice za pričanje: „Ivana Brlić-Mažuranić je tako specifično hrvatska kao hrvatski kraj, hrvatska nošnja i hrvatska vina.“ , usađujemo u dječja srca ljubav prema hrvatskoj kulturnoj baštini i radosno nastavljamo osmišljavati nove nastavne sate posvećene našoj omiljenoj književnici.

                                                                                                      Zrinka Pavković
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 22. 3. 2024.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju