Listopad je mjesec obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Tim povodom početkom mjeseca učenici PŠ Tugare posjetili su Antoničin mlin koji se nalazi u bajkovitom ambijentu uz rijeku Žrnovnicu.

Upoznali su tradicionalni način prerade žitarica u brašno. U radionici  „Od zrna do kruščića“ svako dijete izradilo je svoje pecivo, a potom i uživalo u njegovom mirisu i okusu nakon pečenja.

Pričaonica u „crnoj kužini“ bila je posebna zanimljivost. U toj staroj kuhinji s ognjištem gdje se nekada pekao kruh, uz plamen svijeća voštanica, djeca su slušala pripovijedanje o životu u davnim vremenima, važnosti kruha, obitelji i povezanosti s prirodom.

Na kraju listopada, uz miris kruha, kolača, peciva, soparnika i jesenskih plodova, u školi je  svečano obilježen Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Uz bogato ukrašen stol učenici su izveli prigodan program.

Župnik don Mate Čulić blagoslovio je hranu, sve nazočne te roditelje i članove obitelji učenika  koji su kod kuće pomogali  učenicima u pripremama za svečanost.

Blagovalo se u zajedništvu i radosti međusobnog dijeljenja blagoslovljene hrane, zahvalni Bogu na svim darovima, uz želju da nitko na svijetu ne bude gladan kruha i ljubavi.

Ivanka Mucić

Skip to content