preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

VIJESTI

Razred kao terapijska zajednica

Dr. sc. Nada Babić održala je stručni skup za učitelje OŠ „1. listopada 1942.", Čišla s radionicom: Razred kao terapijska zajednica                                                                    

     (prepoznavanje, imenovanje i izricanje osjećaja: put k (u)poznavanju sebe i drugih)

 

Učitelji OŠ „1. listopada 1942.", Čišla okupili su se na dvodijelnom stručnom skupu koji je 21. studenoga 2023. godine u matičnoj školi u Čišlima održala vrsna i svestrana znanstvenica dr. sc. Nada Babić.

Profesorica Babić prvo je učitelje upoznala s temeljnim činjenicama o čuvstvima, osjećajima ili emocijama to jest o doživljaju ili stanju potaknutu kakvim događajem ili okolnostima u kojima se nalazimo te odgovorom ili djelovanjem koje zbog toga poduzimamo. Ovo je bio dragocjen podsjetnik učiteljima jer poučavaju djecu koja su od najmanje dobi izložena svojevrsnom „upravljanju osjećaja“ audiovizualnim sredstvima te promidžbenim porukama i društvenim mrežama. Osjećaji ili čuvstva izazivaju kako fiziološke promjene, primjerice: ubrzano disanje, lupanje srca, tako i kognitivne, primjerice: tumačenje osjećaja i procjene, a to utječe na neverbalno izražavanje i reakcije na osjećaje ili odgovore osjećajima. Doktorica Babić naglasila je da čuvstvena stanja imaju nemalu ulogu u osobnom životu pojedinca i u životu svake zajednice jer stvaraju i potiču ili poništavaju i nagrizaju zajedništvo.

U drugom dijelu stručnoga skupa profesorica Babić zainteresirane je učitelje vodila  kroz radionicu Razred kao terapijska zajednica. Radom u skupinama sudionici radionice otkrivali su bogatstvo hrvatskoga nazivlja četiriju temeljnih čuvstvenih stanja te koliko je potrebno prepoznavati, razlikovati i izricati stupnjeve osjećaja na putu k (u)poznavanju sebe i drugih. Konačno, uljudbene norme ponašanja određuju kada je i u kojoj mjeri prikladno pokazati svoja čuvstva, a kada ih susprezati, zaključeno je na kraju.

Stručni skup je završio gromoglasnim pljeskom zadovoljstva i radosti svih sudionika, a ravnatelj Škole Ivan Sladojević, prof. obratio se voditeljici stručnog skupa i radionice dr. sc. Nadi Babić riječima zahvalnosti i pozvao je nju i sve učiteljice na ugodno neformalno druženje.                                                                                                                                         

Dr. sc. Nada Babić, profesorica hrvatskog jezika te vrsna i svestrana znanstvenica, rođena je 1964. godine u Imotskome. Osnovnu školu završila je na Studencima kod Imotskoga, prva dva razreda srednjoškolskoga obrazovanja u Splitu, druga dva u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu stekla diplomu profesora hrvatskoga jezika i jugoslavenskih književnosti. Danas živi i radi u Splitu. Tijekom svoga radnoga vijeka, dr. sc. Nada Babić bavila se različitim poslovima. Bila je profesorica hrvatskoga jezika u nizu zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, voditeljica obrazovnih radijskih i televizijskih emisija hrvatskoga jezika, voditeljica literarnih radionica pisanja poezije i proze, urednica i suautorica različitih udžbenika i priručnika, bavila se različitim nakladničkim poslovima u različitim nakladničkim kućama, suautorica je u različitim knjigama, uređuje knjige, piše stručne tekstove, recenzije, pogovore, predgovore, sudjeluje na znanstvenim i stručnim skupovima, poučava čitanju i pisanju…

                                                                                             Zrinka Pavković


 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 24. 11. 2023.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju