preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

VIJESTI

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2023.

   

 

Hrvatska udruga Benedikt iz Splita već dugi niz godina organizira i provodi brojne aktivnosti u sklopu kulturno – povijesnih projekata Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju  te I u mom gradu Vukovar svijetli, požrtvovno promičući vrijednosti Domovinskoga rata. Prepoznajući veliki značaj i potrebu ovakvoga projekta, rado smo se i ove godine odazvali pozivu Hrvatske udruge Benedikt i sudjelovali u literarnom natječaju posvećenom Domovinskom ratu. Učenici su nadahnuto pisali pjesme o velikom srcu i žrtvi branitelja, hrvatskim herojima i vrijednosti slobode.

Na natječaj je poslano šest učeničkih radova, a učenici 7. i 8. razreda Mirko Petrović i Lorena Vuletić pozvani su da se svojim autorskim radovima Vaši životi za naša djetinjstva i O lijepa, o draga, o slatka slobodo predstave i sudjeluju sa svojim mentoricama, Zrinkom Pavković i Nikolinom Vrljić, na svečanosti održanoj 16. studenog 2023. godine u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Učenici su pročitali svoje pjesme i slušali literarne radove ostalih učenika, sudionika svečanog programa osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

U drugom dijelu večeri upriličeno je predstavljanje Zbornika učeničkih radova I u mom gradu Vukovar svijetli, nastalog kao plod petogodišnje suradnje Hrvatske udruge Benedikt i osnovnih i srednjih škola Splitsko – dalmatinske županije koje su se odazvale pozivu na natječaj na temu iz Domovinskog rata. U ovaj Zbornik uvršteni su i prošlogodišnji radovi učenica 7. razreda naše škole, Gabrijele Đonlić i Nine Prnjak, Ljubav ti poklanjam, dijete! i U mom srcu tvoje srce živi, nastali pod mentorstvom njihove učiteljice Hrvatskog jezika, Jadranke Petrušić. Zbornik je uručen prisutnim učenicama i njihovoj mentorici.

U Predgovoru Zbornika profesorica Margita Vučetić svim učenicima zaslužnim za ovu predivnu suradnju obratila se riječima iz kojih izdvajamo: „Uronjeni u strahote ratne agresije za vrijeme Domovinskog rata i svekolike patnje hrvatskoga naroda pišete istinu kao vjerni svjedoci vremena iako niste bili rođeni. Šaljete poruke ljubavi, ponosa, prkosa, nade i vjere vremenu kada se sloboda krvlju plaćala, kada su suze bile naša svakodnevica, a smrt nepozvana često navraćala. U vremenu kada je brojčano i oružjem nadmoćan neprijatelj gotovo ubio hrvatski vjekovni san o slobodi, kada je cijela Hrvatska natopljena krvlju bila u suzama. Zadivljuje i obećava vaša ljubav prema Domovini, osjećaj za pravdu, suosjećajnost i zahvalnost junacima koje tako gordo slavite svjesni da im dugujemo slobodu koju danas uživamo. (…) Srce ste poklonili Gradu Heroju na Dunavu i njegovoj supatnici, ravnokotarskoj junakinji Škabrnji – simbolima svih napaćenih hrvatskih sela i gradova naše ratne golgote. U svojim stihovima slavite pobjedu, slavite život na svetim mjestima obranjene slobode žrtvom branitelja, odlučni da se zlo više nikada ne ponovi. Svojim perom uvjerljivo nam darujete nadu i vjeru u budućnost, a naša budućnost ste vi, dragi učenici.“

Ispunjeni ponosom i zadovoljstvom zbog sudjelovanja u ovom hvalevrijednom projektu, odlučni smo ustrajati u suradnji s Hrvatskom udrugom Benedikt i davati svoj doprinos u nastojanju da sjećanja na vrijednosti žrtve žive i dalje.

                                                                                       

                                                                                                     Zrinka Pavković


 

Vaši životi za naša djetinjstva

 

Slobodno sanjam

u zemlji Hrvata,

u zemlji mojih junaka.

Njihova hrabrost

nije se krila,

za sretno djetinjstvo

dala mi krila.

 

Hrvatska zastava

jučer se vila,

i sutra će se viti,

a hrvatsko srce

zauvijek će hrabro biti.

 

Hvala vam, Hrvati!

Hvala svakom hrabrom

palom tati.

Jer živote svoje,

za naše djetinjstvo,

bili ste spremni dati.

 

                              Mirko Petrović, 7. r.

 

O lijepa, o draga, o slatka slobodo

 

Sloboda je moje more,

sloboda su moje planine,

sloboda su moje ravnice,

sloboda su i moje oranice.

 

Sloboda je moj jezik i moja vjera,

sloboda je moja zemlja -

zemlja koju nikom ne dam,

zemlja koju volim, živim i osjećam.

 

Zbog tebe, slobodo, naši su umirali.

za tebe se krvlju znojili.

Tebe su bili željni, a nama su te dali,

o lijepa, o draga, o slatka slobodo.

 

                                   Lorena Vuletić, 8. r.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 21. 11. 2023.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju