preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

VIJESTI

Umjetničko- edukativni projekt „LUTKOFOR“ u našoj školi

  

  

Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke gostovalo je u našoj školi 3. i 4. listopada 2023. godine u sklopu hvalevrijednog projekta „Ruksak (pun) kulture“ koji je, prije deset godina, nastao kao plod zajedničke suradnje Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je približiti umjetnost i kulturu djeci i mladima, razvijati njihovu kreativnost, senzibilizirati ih za područja umjetnosti i kulture, a u hrvatskim vrtićima i školama provode ga stručnjaci: književnici, glumci, likovni, plesni i kazališni umjetnici. Od početka provedbe ovog programa naša škola iskazivala je interes te smo odabrani kao domaćini po treći put.

Drage goste iz Rijeke u matičnoj školi pozdravio je ravnatelj Ivan Sladojević, a nakon toga su im učenici koji pohađaju i Glazbenu školu „Lovro pl. Matačić“ u Omišu uputili i note dobrodošlice. Zvucima violine predstavila se Léa Mercier, učenica šestog razreda, gitaru je odsvirala njezina razredna kolegica Lucija Kovo, a na kraju pozdravnog dijela uvodnog programa počašćeni smo i skladbom na harmonici u izvedbi Mihovila Vuletića, učenika četvrtog razreda.

Poslije ovako divnog uvoda naših učenika, predstavili su nam se glumci GKL Rijeka svojim umjetničko-edukativnim programom „Lutkofor“, osmišljenim za niže razrede osnovne škole, a koji u sebi objedinjuje lutkarsku predstavu kao umjetnički lutkarski program te edukativno-interaktivni dio koji podrazumijeva kazališno-lutkarsku radionicu s učenicima. Riječ je o inovativnom projektu kojim glumci djeci približavaju lutkarsku umjetnost na način da ih izravno i kroz kazališni izričaj podučavaju nastajanju lutkarske predstave, a onda učenici sami, vlastitim radom kreiraju predstavu i sve što je za nju potrebno.

Glumci lutkari, Aleksandar Đaković i Petra Vučković, svojim dinamičnim nastupom, promjenama glasova, interaktivnom izvedbom, punom smijeha i dinamike, uveli su nas u čarobni svijet lutaka te nam uvjerljivo dočarali proces nastajanja lutkarske predstave Tri praščića.

U ovom programu, uz glumce lutkare, kao dio tima sudjelovali su i inspicijent Igor Kondić  te Serđo Dlačić, upravitelj tehnike.

Učenici su imali priliku upoznati se s osnovnim kazališnim i lutkarskim pojmovima te sa svima koji sudjeluju u određenoj predstavi: inspicijentom koji je zadužen za sve tijekom predstave, dramaturgom koji uprizoruje tekst, redateljem koji postavlja scenu, štriha – izbacuje višak teksta i dijeli uloge, tehnologom koji izrađuje lutke, glumcima lutkarima, skladateljem, scenografom i drugima.

Učenici su mogli čuti i za najpoznatije vrste lutaka poput marionete, ginjole, javajke i bunraku lutke.

U drugom dijelu programa, učenici su sudjelovali u likovno-kazališnoj radionici koju je vodila tehnologinja Marija Volkmer. Cilj radionice bio je osmisliti, pripremiti i izvesti predstavu Tri praščića u kojoj djeca gledatelji, uz pomoć svih navedenih, postaju sustvaratelji predstave. Svoju kreativnost učenici su pokazali izrađivanjem lutaka tri praščića i vuka, kućica od različitih materijala, osmišljavanjem uvodne pjesme i prigodne koreografije, uvježbavanjem teksta za izvođenje, a svoju ulogu uvježbali su i mali voditelji.

Da bi sve bilo kao u „pravom“ kazalištu, gledatelji su trebali napustiti školsku dvoranu kako bi naši mali glumci lutkari mogli imati generalnu probu, a ulazak na predstavu bio je moguć samo uz ulaznice koje su izradili sami učenici.

Učenička predstava Tri praščića zasluženo je nagrađena velikim pljeskom.

Svoje dojmove učenici su i zapisali, a ovo su samo neki od njih:

Meni se predstava jako svidjela. Iznenađena sam glumcima koji su bili koncentrirani i smiješni. Imali smo čak i radionicu. Ja i moje prijateljice izrađivale smo lutke praščića. Na kraju su moji prijatelji odglumili lutkarsku predstavu. Želim da  nam glumci opet dođu u goste!

                                                                                     Petra Bogdanović, 3. razred

Svidjelo mi se kad sam glumio vuka. Bio sam iznenađen kako sam dobro glumio. Ovaj dan mi je najdraži i nikad ga neću zaboraviti.

                                                                                         Toma Miličević, 4. razred

Bilo mi je zanimljivo zato što je predstava bila smiješna i vesela. Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u predstavi Tri praščića i glumiti. Osjećao sam se ponosno i sretno kad je predstava završila.

                                                                                           Petar Šaškor, 4. razred

Po završetku „Lutkofora“ učiteljice su dobile pripremljene radne listiće za učenike koji su sadržajno vezani uz kazalište i „kazališni abecedarij“. Ovaj inovativni i kreativni pristup omogućio je učenicima lakše svladavanje kazališnih pojmova, a možda će i neke nove male gledatelje privući u lutkarsko kazalište.

                                                                                         Jasminka Mladinov, prof.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2023.

Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju