preskoči na sadržaj

Osnovna škola "1. listopada 1942." Čišla

Login
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

IDEMO U SREDNJU!

CISOK SPLIT

Centar za informiranje i

 savjetovanje o karijeri

Korisne poveznice

SIGURNIJI INTERNET

Savjeti za djecu

Hrabri telefon

POPIS UDŽBENIKA

VREMENIK

 

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

MATEMATIČKI KUTAK

PANOI

GRDELIN

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

OIB

Saznaj svoj osobni identifikacijski broj


Brojač posjeta


Free Counters


 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
„I ja želim čitati!“
Autor: Zrinka Pavković, Meri Vuletić, 1. 11. 2016.

„I ja želim čitati!“

Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u listopadu ove godine pokrenuli su Nacionalnu kampanju pod nazivom „I ja želim čitati!“ za osobe s teškoćama čitanja. Kampanja će trajati godinu dana i njome se želi informirati i educirati ljude o teškoćama čitanja i disleksiji, te senzibilizirati širu javnost o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom, kao i o potrebama osoba koje ne mogu čitati standardni tisak. Na ovaj način želi se pridonijeti poboljšanju kvalitete života ove skupine ljudi. Ključna poruka kampanje glasi: Imate li teškoće s čitanjem? Dobro došli u knjižnicu!

U Hrvatskoj, nažalost, nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije kod školske djece. Obilježja disleksije i teškoća čitanja preklapaju se i vrlo često su istovjetna – čitanje i pisanje s pogrješkama koje mogu činiti ispuštanja, dodavanja, zamjena glasova/slova i slogova pa i cijelih riječi. Hrvatska udruga za disleksiju raspolaže podatkom da oko 30 000 učenika u osnovnim školama ima disleksiju što predstavlja oko 5 - 10 % osnovnoškolske populacije. Hrvatsko logopedsko društvo donosi podatak o svakom desetom učeniku koji ima teškoće s čitanjem. Učenike s teškoćama čitanja prate problemi s učenjem tijekom cijelog obrazovnog procesa i potrebno im je razumijevanje i podrška okoline.

I naša škola priključit će se kampanji „I ja želim čitati!“ i nastojat će dati svoj doprinos provedbi ciljeva organiziranjem tematskih predavanja za roditelje i učitelje i organiziranjem izložaba na temu osoba s teškoćama u čitanju. Nadamo se da ćemo tako pridonijeti zajedničkom boljem razumijevanju problema osoba s teškoćama čitanja. Za početak smo u knjižnici napravili prigodni pano  kojim smo predstavili ovu hvalevrijednu kampanju.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju