preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

VIJESTI

Svečana promocija poljičice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Poljica, kao što već svi dobro znamo, zemljopisno određuju rijeke Cetina na sjeveroistoku i Žrnovnica na zapadu, Jadransko more s juga te obronci Mosora sa sjevera. Poljičica je nastala na tom prostoru. Poljičica (poljiška bosančica, poljiška azbukvica, arvatica) materinje je pismo nebrojenih naraštaja Poljičana i Poljičanki u dugome razdoblju od 11. do 20. stoljeća i službeno pismo nekoć slavne Poljičke kneževine.

Upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske u studenome 2023. poljičica je dobila status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.

26. travnja 2024. godine, ranom zorom, učenici 5. i 6. razreda naše škole, u pratnji učiteljica Nensi Tabar i Martine Srdanović, krenuli su na promociju poljičice u hramu hrvatske kulture, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Put za učenike organizirao je Savez za Poljica. Po dolasku u Zagreb, uslijedio je organizirani ručak, a potom i sama svečana promocija u atriju NSK-a.

Dobrodošlicu Poljičanima i štovateljima poljičke kulturne i povijesne baštine u ime domaćina izrazila je glavna ravnateljica prof. dr. sc. Ivanka Stričević te otvorila prigodnu izložbu arhivske građe o Poljicima iz fonda NSK-a u Zagrebu, u kojoj se nalaze mnoge poljičke "relikvije", među kojima i Poljički statut iz godine 1665. U ime Grada Zagreba nazočne u prepunom atriju NSK-a je pozdravila mr. sc. Lana Križaj, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Potom je prikazana sažeta videoprezentacija "Poljica – od slavne knežije do hrvatske povijesne regije", a nakon toga uslijedilo je  predavanje akademika Matea Žagara na naslovnu temu "O važnosti poljičice ili poljičke azbukvice" te završna arija iz opere "Mila Gojsalić" Jakova Gotovca "Oda zemlji" (Danko Anđelinović – Jakov Gotovac) u izvedbi prvakinje opere HNK-a Split Terezije Kusanović, uz klavirsku pratnju Darjane Blaće Šojat.

Nakon svečane promocije, učenicima je organiziran posjet Tehničkom muzeju Nikole Tesle. Stručnim vodstvom gospodina Ogrena Variole, učenici su razgledali rudnik i upoznali se s poslovima rudara. Slijedilo je razgledavanje bogate zbirke automobila, vlakova, zrakoplova te drugih letjelica i ostalog voznog parka iz bogate prošlosti.

Sretni, ispunjeni i puni dojmova vratili smo se u naša Poljica u kasnim večernjim satima. Ovim putem se zahvaljujemo organizatorima na pozivu za sudjelovanje u ovom svečanom događaju te se radujemo budućoj suradnji.

                                                                                          Martina Srdanović
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 6. 5. 2024.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju