preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

Dogodilo se

na današnji dan

Brojač posjeta
VIJESTI

Milina priča u Povijesnom muzeju Poljica u Gatima

 

Naši pretci, okupljeni oko kućnih ognjišta, oduvijek su imali potrebu pripovijedanja i pričanja priča. Na taj način prenosile su se vrijedne životne poruke i temeljne ljudske vrijednosti mlađim naraštajima. Pripovijedanje (eng. storytelling) je životna vještina koja služi i kao metoda poučavanja uz pomoć koje se pripovjedač i slušatelji povezuju na više različitih razina. Vještina pripovijedanja koja potiče bliskost i povezanost prisutna je od samog početka postojanja ljudske vrste, ali se razvojem digitalne tehnologije međusobno sve više udaljavamo i otuđujemo. Upravo zato potrebno je promicati vještinu pripovijedanja kao način umjetničkog izražavanja koji podrazumijeva međusobno povezivanje. Svaka izvedba pripovjedača jedinstvena je i ista priča se ne ispripovijeda uvijek na isti način jer pripovjedač ima slobodu u svom izlaganju, slijedi strukturu priče i prilagođava je reakcijama publike.

Kako izgleda nastup pripovjedačice, učenici petog i šestog razreda naše škole sa svojom učiteljicom Hrvatskog jezika Nikolinom Vrljić i sa školskom knjižničarkom Zrinkom Pavković, imali su priliku vidjeti i poslušati na poučnoj izvanučioničkoj nastavi 28. studenoga 2023. godine u Povijesnom muzeju u Gatima.

Naime, Nikolina Radmilo Pivčević osmislila je i uvjerljivo nam ispričala Milinu priču u kojoj ona osobno utjelovljuje Milu Gojsalić, junakinju poljičkog kraja, koja je prema legendi spasila svoj narod od Turaka, a priča predstavlja interpretacijsku šetnju kroz povijest Poljičke Kneževine. Imali smo priliku čuti živu riječ Mile Gojsalić koja je, razvijajući blizak i topao odnos sa svojim slušateljima, pripovijedala o svojoj doti, baki, soparniku, ali i važnim stavcima i zakonima Poljičkog statuta te običajima ljudi koji žive na ovom tlu.

Ulaskom u Povijesni muzej Poljica, ispred mozaika s motivom biranja poljičkoga kneza, kročili smo u svijet spara i zobnica, terluka i kamparana, mlinica i žrvnjeva, ali i prisjetili se koliko smo sretni što nam je obrazovanje lako dostupno. Moderan i inovativan pristup u pričanju tradicijskih priča i prezentiranju baštinskih elemenata naših Poljica sastavni su dio ovog iskustva, a ovakav način obilaska muzeja i povijesnih znamenitosti učenicima i učiteljima je vrlo zanimljiv.

Na kraju izvanučioničke nastave učenici su sudjelovali na radionici izrade suvenira – male poljičke kape. Uz pomoć malo vune, kartona, ljepila i puno dobre volje, ponijeli su svojim kućama ručno izrađen vlastiti poljički suvenir.

Velika je važnost ovakvih zavičajnih izvanučioničkih nastava jer učenici tako obogaćuju svoja znanja o Poljicima i učvršćuju svijest o pripadnosti zavičaju. Govoreći o bogatstvu poljičke prošlosti njegujemo ponos na poljičke vrijednosti, potičemo ljubav prema zavičaju i postajemo čuvarima tradicije i zavičajne baštine. Ističući vrijednosti poput narodne nošnje, kulture, pisma, pisane riječi, jezika radimo na očuvanju poljičkog i hrvatskog identiteta, tako potrebnog u ovom suvremenom vremenu, a dječja srca oplemenjujemo ljubavlju prema svome narodu i domovini.

                                                                                                       Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 12. 2023. 08:23

Srce za Hrvatsku - prva nagrada!

 

„Junačko srce kucalo je u svim braniteljima. Ljubav za Domovinu prevladala je strah, a želja za slobodom izdigla se iznad svake boli. Njihovo srce i danas kuca u svima nama koji volimo svoj narod, svoj jezik, svoju domovinu.

Neka nas nosi snaga njihove ljubavi da sve naše riječi i djela budu na čast i ponos jedinoj, miloj, lijepoj i slavnoj Domovini.“

 

Osnovna škola „Stjepan Radić“ iz Imotskoga organizira već petu godinu zaredom u mjesecu studenom Međunarodni literarno – likovni natječaj „Velimir Đerek Sokol“ – Srce za Hrvatsku za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske i inozemstva, u spomen na Velimira Đereka Sokola (Imotski, 1965. – Vukovar, 1991.), Imoćanina, zapovjednika 1. bojne 204. vukovarske brigade, junaka Domovinskoga rata.

Pozivu za sudjelovanje na Natječaju odazvala se i naša škola, u kategoriji od 1. do 4. razreda. Učenica 4. razreda, Zita Marija Rimac sa svojom mentoricom Ljubicom Tabak, osvojila je 1. nagradu na 5. Međunarodnom literarno – likovnom natječaju „Velimir Đerek Sokol“ – Srce za Hrvatsku. Učenica i mentorica prisustvovat će dodjeli nagrade 24. studenoga 2023. godine u OŠ „Stjepan Radić“ u Imotskome.

Od srca čestitamo našoj Ziti i njezinoj mentorici, vjeroučiteljici Ljubici Tabak.

 

                                                                                                 Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2023. 11:53

Razred kao terapijska zajednica

Dr. sc. Nada Babić održala je stručni skup za učitelje OŠ „1. listopada 1942.", Čišla s radionicom: Razred kao terapijska zajednica                                                                    

     (prepoznavanje, imenovanje i izricanje osjećaja: put k (u)poznavanju sebe i drugih)

 

Učitelji OŠ „1. listopada 1942.", Čišla okupili su se na dvodijelnom stručnom skupu koji je 21. studenoga 2023. godine u matičnoj školi u Čišlima održala vrsna i svestrana znanstvenica dr. sc. Nada Babić.

Profesorica Babić prvo je učitelje upoznala s temeljnim činjenicama o čuvstvima, osjećajima ili emocijama to jest o doživljaju ili stanju potaknutu kakvim događajem ili okolnostima u kojima se nalazimo te odgovorom ili djelovanjem koje zbog toga poduzimamo. Ovo je bio dragocjen podsjetnik učiteljima jer poučavaju djecu koja su od najmanje dobi izložena svojevrsnom „upravljanju osjećaja“ audiovizualnim sredstvima te promidžbenim porukama i društvenim mrežama. Osjećaji ili čuvstva izazivaju kako fiziološke promjene, primjerice: ubrzano disanje, lupanje srca, tako i kognitivne, primjerice: tumačenje osjećaja i procjene, a to utječe na neverbalno izražavanje i reakcije na osjećaje ili odgovore osjećajima. Doktorica Babić naglasila je da čuvstvena stanja imaju nemalu ulogu u osobnom životu pojedinca i u životu svake zajednice jer stvaraju i potiču ili poništavaju i nagrizaju zajedništvo.

U drugom dijelu stručnoga skupa profesorica Babić zainteresirane je učitelje vodila  kroz radionicu Razred kao terapijska zajednica. Radom u skupinama sudionici radionice otkrivali su bogatstvo hrvatskoga nazivlja četiriju temeljnih čuvstvenih stanja te koliko je potrebno prepoznavati, razlikovati i izricati stupnjeve osjećaja na putu k (u)poznavanju sebe i drugih. Konačno, uljudbene norme ponašanja određuju kada je i u kojoj mjeri prikladno pokazati svoja čuvstva, a kada ih susprezati, zaključeno je na kraju.

Stručni skup je završio gromoglasnim pljeskom zadovoljstva i radosti svih sudionika, a ravnatelj Škole Ivan Sladojević, prof. obratio se voditeljici stručnog skupa i radionice dr. sc. Nadi Babić riječima zahvalnosti i pozvao je nju i sve učiteljice na ugodno neformalno druženje.                                                                                                                                         

Dr. sc. Nada Babić, profesorica hrvatskog jezika te vrsna i svestrana znanstvenica, rođena je 1964. godine u Imotskome. Osnovnu školu završila je na Studencima kod Imotskoga, prva dva razreda srednjoškolskoga obrazovanja u Splitu, druga dva u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu stekla diplomu profesora hrvatskoga jezika i jugoslavenskih književnosti. Danas živi i radi u Splitu. Tijekom svoga radnoga vijeka, dr. sc. Nada Babić bavila se različitim poslovima. Bila je profesorica hrvatskoga jezika u nizu zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, voditeljica obrazovnih radijskih i televizijskih emisija hrvatskoga jezika, voditeljica literarnih radionica pisanja poezije i proze, urednica i suautorica različitih udžbenika i priručnika, bavila se različitim nakladničkim poslovima u različitim nakladničkim kućama, suautorica je u različitim knjigama, uređuje knjige, piše stručne tekstove, recenzije, pogovore, predgovore, sudjeluje na znanstvenim i stručnim skupovima, poučava čitanju i pisanju…

                                                                                             Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 11. 2023. 12:16

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

                                                            (…) Branitelju koji za strah nije znao.

                                                            Branitelju koji se borio do zadnjeg trena.

                                                           Branitelju koji je svoj život domovini dao.

                                                           Branitelju koji je strašnom smrću pao.

                                                                     (Martina Baričević, Zahvala branitelju)

 

 

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježili smo 17. studenoga 2023. godine ističući njihove patnje kao simbol stradanja hrvatskog naroda od snažnog agresora, ali i herojske obrane, utkane u temelje naše domovine, u hrvatsku slobodu i neovisnost. Prigodnim programom prisjetili smo se ugašenih dječjih života, brojnih stradalih civila i svih ubijenih u Domovinskom ratu.

Posebnu pažnju posvetili smo našim braniteljima, uz duboko poštovanje i neizmjernu zahvalnost njihovoj ljubavi prema bližnjemu i njihovoj nesebičnoj spremnosti da daju svoj život ili dijelove svoga tijela za domovinu. Čuvajući spomen na svetu žrtvu Vukovara, pokazujemo da ona nije bila uzaludna i da se istina nikada ne smije zaboraviti. Svečanom i ponosnom, ali i bolno tužnom ugođaju sjećanja uvelike su doprinijeli učenici od 5. do 8. razreda koji su okupljenim učiteljima i učenicima govorili svoje stihove zahvalnosti i molitve što su ih, na poticaj svojih učiteljica, pisali herojima Domovinskog rata i njihovoj velikoj ljubavi prema svima nama.

S učvršćenom snagom ljubavi prema domovini i slobodi, program smo završili s molitvom u srcima i na usnama, uz nadahnuće u Litanijama za Hrvatsku koje je napisao Stjepan Lice:

 (…) Da naša domovina bude mjesto života dostojnog čovjeka… molimo te, Gospodine!

                    Da naša domovina bude domovina sretnih djetinjstava!

                   Da naša domovina bude domovina lijepih starosti!

                   (…)

                                                                                                Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2023. 19:26

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

…Ima jedan grad
koji je hrabrošću nadmašio sebe
i sve naše snove
zbog njega se sloboda
Vukovar zove.

             (Tin Kolumbić,  Vukovar 1991.)

 

          

  

 

Vukovar i Škabrnja simboli su stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu.

Učenici PŠ Kostanje čitav tjedan su se kroz razna literarna i likovna djela prisjećali ratnih razaranja, te žrtve koja je podnesena da bi mi danas živjeli u slobodi.

U petak, 17. studenoga, učenici i djelatnici  PŠ Kostanje odali su počast i poštovanje svim žrtvama Domovinskog rata paljenjem svijeća ispred škole.

                                                                                         Marija Marčić

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 11. 2023. 12:11

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE U PŠ DUBRAVA

Učenici PŠ Dubrava sa svojim učiteljicama obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Poučnom prezentacijom prilagođenom njihovom uzrastu, upoznali su se s Domovinskim ratom i nesretnim događajima koji su se zbili 18. studenoga 1991. Paljenjem svijeća, molitvom te čitanjem prigodnih pjesama i priča, odali smo počast svim žrtvama Domovinskog rata. Svoja saznanja o Vukovaru učenici 2. razreda pretočili su u stihove, dok su učenici 1. i 4. razreda na satu likovnog crtali simbole Vukovara, vodotoranj i Vučedolsku golubicu. Učenicu su dostojanstveno i s velikim zanimanjem sudjelovali u svim aktivnostima i tako pokazali da žrtva svih onih koji su život dali za Domovinu, nikada neće biti zaboravljena.

„Kad čovjek bolje razmisli, djeca su jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli, od riječi, od Boga...“

                                                                      (Siniša Glavašević, Priča za roditelje)

                                                                                                       Ana Beović

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2023. 19:07

Školsko natjecanje u čitanju naglas

„Svaki dan, djeco, čitajte, i bit će vam lijepo s knjigom kao da ste čitav svijet dovukli u svoju blizinu. Vjerujem da ćete to ostvariti i osjetit ćete kako je čitav svijet vaš, s cjelokupnim ljudskim i božanskim blagom.“                                                                                                                                                 (Nikola Milićević)

Ljubitelji knjige i čitanja, učenici i njihovi učitelji, okupili su se 19. listopada 2023. godine u učionici Hrvatskoga jezika u Čišlima kako bi svi zajedno upriličili pravu malu školsku svečanost čitanja. Bilo je to natjecanje u čitanju naglas, s ciljem razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unaprjeđenja čitalačkih sposobnosti učenika, poticanja usmenog izražavanja, razvijanja motivacijskih sposobnosti.

Na ovaj kulturni događaj iz programa Mjeseca hrvatske knjige pozvani su bili svi zainteresirani učenici matične i područnih škola, kao doprinos poticanju čitanja od 3. do 8. razreda osnovnih škola. Od ukupno dvadeset prijavljenih učenika, tročlano školsko povjerenstvo biralo je jednoga predstavnika mlađe kategorije natjecatelja iz 3., 4. i 5. razreda i jednoga predstavnika starije kategorije iz 6., 7. i 8. razreda.

Najsnažniji dojam na članove povjerenstva i na sve slušatelje svojim poticajnim predstavljanjem knjiga Vlak u snijegu i Bijeli klaun, te izražajnim čitanjem odabranih ulomaka, prenijele su Lucija Velić, učenica 4. razreda PŠ Tugare i Mia Šinković, učenica 7. razreda. One će našu školu predstavljati na Gradskom natjecanju u čitanju naglas koje će se održati 23. listopada u 11,00 sati u Gradskoj knjižnici Omiš.

Na kraju programa svi zajedno počastili su se slatkišima i dobili simbolične poklone kao nagradu za sudjelovanje. Hvala svim učenicima i njihovim mentorima na vremenu i trudu koji su uložili kako bi svojim čitalačkim sposobnostima omogućili i uveličali ovo natjecanje. Ovako veliki odaziv natjecatelja, zadovoljstvo i radost vidljiva na licima svih sudionika, poticaj su nam da i u budućnosti nastavimo organizirati ovakva događanja i uživati u ljepoti pisane, pročitane, izgovorene riječi, toliko potrebne u ovom vremenu ekranizacije i digitalizacije.

                                                                                                      Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 10. 2023. 09:23

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2023.

   

 

Hrvatska udruga Benedikt iz Splita već dugi niz godina organizira i provodi brojne aktivnosti u sklopu kulturno – povijesnih projekata Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju  te I u mom gradu Vukovar svijetli, požrtvovno promičući vrijednosti Domovinskoga rata. Prepoznajući veliki značaj i potrebu ovakvoga projekta, rado smo se i ove godine odazvali pozivu Hrvatske udruge Benedikt i sudjelovali u literarnom natječaju posvećenom Domovinskom ratu. Učenici su nadahnuto pisali pjesme o velikom srcu i žrtvi branitelja, hrvatskim herojima i vrijednosti slobode.

Na natječaj je poslano šest učeničkih radova, a učenici 7. i 8. razreda Mirko Petrović i Lorena Vuletić pozvani su da se svojim autorskim radovima Vaši životi za naša djetinjstva i O lijepa, o draga, o slatka slobodo predstave i sudjeluju sa svojim mentoricama, Zrinkom Pavković i Nikolinom Vrljić, na svečanosti održanoj 16. studenog 2023. godine u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Učenici su pročitali svoje pjesme i slušali literarne radove ostalih učenika, sudionika svečanog programa osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

U drugom dijelu večeri upriličeno je predstavljanje Zbornika učeničkih radova I u mom gradu Vukovar svijetli, nastalog kao plod petogodišnje suradnje Hrvatske udruge Benedikt i osnovnih i srednjih škola Splitsko – dalmatinske županije koje su se odazvale pozivu na natječaj na temu iz Domovinskog rata. U ovaj Zbornik uvršteni su i prošlogodišnji radovi učenica 7. razreda naše škole, Gabrijele Đonlić i Nine Prnjak, Ljubav ti poklanjam, dijete! i U mom srcu tvoje srce živi, nastali pod mentorstvom njihove učiteljice Hrvatskog jezika, Jadranke Petrušić. Zbornik je uručen prisutnim učenicama i njihovoj mentorici.

U Predgovoru Zbornika profesorica Margita Vučetić svim učenicima zaslužnim za ovu predivnu suradnju obratila se riječima iz kojih izdvajamo: „Uronjeni u strahote ratne agresije za vrijeme Domovinskog rata i svekolike patnje hrvatskoga naroda pišete istinu kao vjerni svjedoci vremena iako niste bili rođeni. Šaljete poruke ljubavi, ponosa, prkosa, nade i vjere vremenu kada se sloboda krvlju plaćala, kada su suze bile naša svakodnevica, a smrt nepozvana često navraćala. U vremenu kada je brojčano i oružjem nadmoćan neprijatelj gotovo ubio hrvatski vjekovni san o slobodi, kada je cijela Hrvatska natopljena krvlju bila u suzama. Zadivljuje i obećava vaša ljubav prema Domovini, osjećaj za pravdu, suosjećajnost i zahvalnost junacima koje tako gordo slavite svjesni da im dugujemo slobodu koju danas uživamo. (…) Srce ste poklonili Gradu Heroju na Dunavu i njegovoj supatnici, ravnokotarskoj junakinji Škabrnji – simbolima svih napaćenih hrvatskih sela i gradova naše ratne golgote. U svojim stihovima slavite pobjedu, slavite život na svetim mjestima obranjene slobode žrtvom branitelja, odlučni da se zlo više nikada ne ponovi. Svojim perom uvjerljivo nam darujete nadu i vjeru u budućnost, a naša budućnost ste vi, dragi učenici.“

Ispunjeni ponosom i zadovoljstvom zbog sudjelovanja u ovom hvalevrijednom projektu, odlučni smo ustrajati u suradnji s Hrvatskom udrugom Benedikt i davati svoj doprinos u nastojanju da sjećanja na vrijednosti žrtve žive i dalje.

                                                                                       

                                                                                                     Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 11. 2023. 19:44

Sat kulturnog programa

 

Na samom završetku Mjeseca hrvatske knjige, 9. studenoga 2023. godine, učiteljice 1. i 4. razreda Mirela Miličević i Marija Marčić s knjižničarkom Zrinkom Pavković osmislile su izvedbu sata bogatog kulturnog programa u PŠ Kostanje. Međusobno se nadopunjujući u oluji ideja, u želji da učenicima pokažu povezanost različitih vrsta umjetnosti, voditeljice su na tom kreativnom satu glavne uloge u čitanju i glumi prepustile učenicima.

Sat su započeli ponavljanjem kazališnog bontona malim gledateljima, a onda su učenici 1. razreda, uz pomoć lutaka za prst, četvrtašima poklonili lutkarsku predstavu Trnoružica. Nagrađeni su velikim pljeskom i osmijesima. Potom su učenici 4. razreda, koji su sudjelovali na Školskom natjecanju u čitanju naglas, prvašićima čitali neobične i razigrane Naopake bajke Ivanke Borovac. Sat su završili čitajući jednu od dvadeset i četiri nadahnjujuće priče iz knjige Pastir koji je pronašao Božić autorice Sonje Tomić. Ova priča bila je poticaj na učenje o opraštanju, obitelji, istinskoj sreći i slobodi i malim je sudionicima približila poniznost, zahvalnost, vjeru i ljubav prema bližnjima. Ističući sve ove vrijednosti, zadovoljne učiteljice i učenici zaključili su kako plemenito djeluje povezivanje različitih vrsta umjetnosti i kolika je važnost i ljepota onoga što nam čitanje knjiga pruža.

Poučni sadržaji iz primjerene nastavne građe bili su prirodna najava Došašća koje je pred nama, a to je vrijeme pripreme za radosno iščekivanje Božića.

 

                                                                                         Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 11. 2023. 12:19

„Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Iv, 11,25).

Prvoga dana mjeseca studenoga slavimo blagdan Svih svetih. To je dan kada slavimo sve svece i svetice, ali i sve one koji nisu proglašeni svetima nego su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje.  Kako ne može poimence nabrojati sve one koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

Na Dušni dan, drugog dana studenoga, prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu s nama, odlazimo na njihove grobove pomoliti se, položiti cvijeće i upaliti svijeće.

Povodom ovih blagdana učenici od prvog do četvrtog razreda PŠ Kostanje sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljem, obišli su mjesno groblje, upalili svijeću i pomolili se za duše svih preminulih. Povezali su se tako u molitvi s njima, moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

 

                                                                                                    Mirela Miličević

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 11. 2023. 12:58

Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

MJESEC HRVATSKE KNJIGE obilježava se svake godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga i to je već tradicionalna svečanost koja se organizira od 1995. godine u svrhu promicanja i njegovanja važnosti knjige i čitanja općenito.

Cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige vezan je svake godine uz određenu tematsku okosnicu i motiv. Ove godine odabrana je tema Književnost bez granica! uz moto Nek' ti riječ ne bude strana(c)…

Namjena je ukazati na važnost prevoditelja i izvesti na svjetla pozornice ove velike znalce o kojima se malo zna. Neprocjenjiva je vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Zahvaljujući prevoditeljima i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku.

Hodnik naše škole obasjava svijetli pano blagotvorna izgleda s prigodnim tekstovima koji se poput bijelih lađa morem plavetnila njišu. Na njemu su istaknute najprevođenije knjige na svijetu, s naglaskom na Bibliju – knjigu nad knjigama jer U početku bijaše Riječ (početak Evanđelja po Ivanu). Za ovu knjigu Jure Kaštelan u Uvodu Zagrebačke Biblije iz 1968. godine (prvo cjelovito izdanje Biblije u izvrsnom prijevodu na hrvatski jezik) kaže: „Biblija je najčitanija i najviše prevođena knjiga koju je dao stvaralački genij čovječanstva (…) Svaki novi prijevod Biblije znači kulturni događaj za narod i sredinu u kojoj se javlja.“

S osobitim ponosom istaknuli smo i rado se prisjetili i ovom prigodom naših zavičajnih pjesnika koji su bili poznati i priznati i kao prevoditelji (prepjevatelji) i to: Nikola Milićević, jedan od najvećih hrvatskih prevoditelja poezije sa španjolskoga, talijanskoga, francuskoga i portugalskoga jezika; Jure Kaštelan prevodio je s francuskoga i ruskoga jezika, a potkraj života osobito sa starogrčkoga jezika; Drago Ivanišević prevodio je s francuskoga, talijanskoga, španjolskoga, portugalskoga, rumunjskoga, njemačkoga i ruskoga jezika.

                                                                                                  Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2023. 12:01

Dan kruha - MŠ Čišla

„Tako običan, tako svakodnevan, a tako rječit. A ljudi k'o ljudi, lako se navikavaju i ne primjećuju bremenitost poruke u svakodnevnom. Zastanimo zato načas i razmislimo o kruhu. Običnom, svakodnevnom kruhu.“

                                                                                                                                                                                                                                (Nikola Kuzmičić)

 

Na Dan kruha, 16. listopada 2023. godine, učenici naše škole u Čišlima pripremili su bogatu trpezu plodova, okupili se u zajedništvu s učiteljima oko stola, u zahvalnosti Bogu za plodove zemlje i za vrijedne ruke što na zemlji rade, za darovani kruh. U kulturnom dijelu programa učenici su prigodnim recitacijama istaknuli što je sve kruh: ljubav, stisak ruke, pogled, muka i još mnogo toga, a potrebno ga je nuditi i darivati čista srca kako bi uzvratio brojnim blagoslovima.

 Nakon zahvale ravnatelja svima na trudu i ljepoti zajedničke žrtve te izrečene molitve i blagoslova, uživali smo blagujući plodove s naših raskošnih stolova.

                                                                                                  Zrinka Pavković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2023. 12:44

DANI KRUHA I DANI JABUKA U PŠ DUBRAVA

U mjesecu listopadu učenici PŠ Dubrava nizom aktivnosti obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i Dane jabuka.

Učenici su se upoznali s procesom nastanka kruha (od zrna do kruha), različitim vrstama žitarica od kojih se dobiva kruh te načinom korištenja starog kruha. Istraživali su poslovice o kruhu i razgovarali o njihovom značenju. Zajedno s roditeljima pripremili su raznovrsna peciva i svoje košarice napunili bogatim jesenskim plodovima. Uz molitvu i blagoslov župnika don Jure Bjeliša zahvalili smo se svim vrijednim ljudima koji pridonose u nastanku ove vrijedne namirnice.

Kako bi učenici spoznali vrijednost voća u svakodnevnoj prehrani, a posebno jabuka, posvetili smo nekoliko dana obilježavanju Dana jabuka. Učenici su proučavali različite sorte jabuka, njihovu boju, okus, miris i teksturu te ih na kraju ocjenjivali. Stečene spoznaje o dobrobiti jabuka, zanimljivosti o njima kao i poslovice, učenici su prikazali na prigodnom plakatu. Najslađi dio ovog projekta bila je izrada kolača od jabuka. Spretne ruke naših učenika pripremile su ukusne i mirisne slastice koje smo svi zajedno blagovali i uživali.

                                                                                                   Ana Beović

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2023. 20:11

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U PŠ KOSTANJE

Okupljeni oko blagdanskog stola i kruha, simbola života i zajedništva, dana 17. listopada 2023. godine učitelji i učenici OŠ „1. listopada 1942.“, PŠ Kostanje proslavili su Dan kruha. Proslavu su svojim dolaskom uveličale odgojiteljice i djeca vrtića „Kamenčić“ iz Kostanja.

Vremenski uvjeti nisu dopustili blagovanje na školskom igralištu pa su svi zajedno mogli uživati u mirisu svježe pečenih kruščića koje su mijesili, oblikovali i ispekli naši prvašići uz pomoć učiteljice i spremačice.

Župnik don Ante Vranković je molitvom i blagoslovom zahvalio Bogu na kruhu i  svim darovima zemlje. U svom uvodnom govoru podsjetio je sve prisutne na riječi velike hrvatske spisateljice I. B. Mažuranić, koja je u opisu nadaleko poznatog lika, šegrta Hlapića, utkala i staru, dobro poznatu poslovicu dobar kao kruh, istaknuvši tako veličinu i važnost kruha.

Zahvalni i za vrijedne ruke naših mama i baka koje su svojom maštovitošću pridonijele prekrasno ukrašenim stolovima na kojima se našlo pravo bogatstvo različitih plodova, voća, kruha, kolača pa čak i onih posebnih, bezglutenskih, svi zajedno uživali smo u radosnom blagovanju.

                                                                                                        Mirela Miličević

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 10. 2023. 09:41

Izvanučionička nastava u Zakučcu

                                                       

                                                                                     Samo sunce, sunce, sunce

                                                                                     i galebovi svrate u letu

                                                                                     u tvoj san

                                                                                     na kamenoj kosi Mosora.

                                                                                                                                                                                                                                (J. Kaštelan, San u kamenu)

                                       

Učitelji i učenici od petog do osmog razreda OŠ „1. listopada 1942.“ iz Čišala održali su 13. listopada 2023. godine izvanučioničku nastavu u Zakučcu. Nakon posjeta HE „Zakučac“ i Komunalnom poduzeću „Peovica“ uputili su se do rodne kuće zavičajnoga pjesnika Jure Kaštelana kako bi u zajedničkom druženju u prirodi, na izvorima iz kojih je i Jure potekao, na kojima je odrastao i koji su oblikovali njegovu sliku svijeta, pronašli pjesnika, o njemu učili i govorili.

Učenici su prigodnim programom jedni druge pobliže upoznavali sa životom i umjetničkim stvaralaštvom velikoga pjesnika. Govoreći stihove Jurinih pjesama i zanimljive biografske pojedinosti, iskazali su pjesniku svoje duboko poštovanje i zahvalu.

Ovom izvanučioničkom nastavom učenici su uspjeli ostvariti susret sa živim pjesnikom Jurom Kaštelanom u bogatstvu njegova zavičajnoga rječnika, kroz „čaroliju zvuka" njegove riječi.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 10. 2023. 10:19

U spomen na 95. obljetnicu rođenja zavičajnoga pjesnika Josipa Pupačića

(Slime, 19. rujna 1928. – Krk, 23. svibnja 1971.)

 

Ovdje sam od prapočetka

U ovom kamenu

Provirujem noktima, i zubima, i borama na čelu

Ovdje gdje kamen već vječno stoji

I ostaje za vječno

(Sa mnom što neprestano nestajem nekamo)

I to je ono po čemu jesam

(…)

(U ovom kamenu)

          Dana 19. rujna 2023. godine obilježava se 95. obljetnica rođenja pjesnika Josipa Bepa Pupačića, jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika. Rođen je u Slimenu i osnovnu školu polazio je u rodnome mjestu, gimnaziju je pohađao u Slavonskom Brodu, Bolu i Splitu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao urednik književnih časopisa (Krugovi, Književnik), predavač, profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u Lyonu i Londonu bio je lektor i profesor hrvatskog jezika.

          Njegove lirske pjesme bogate su dubokim doživljajima vlastitoga djetinjstva i ljubavlju prema rodnome kraju. U pjesnikovim stihovima osjeća se divljenje prema prirodi, stopljenost s njom i njenim ljepotama i zagonetkama, osobito izraženo u njegovim prvim zbirkama. U kasnijim Pupačićevim zbirkama javljaju se i bolni osjećaji, sumnje, nemiri, doživljaj prolaznosti, zapitanost o smislu života te opsesija smrću. Tema njegovih pjesama bila je i tragična sudbina njegove obitelji koju ni sam nije mogao izbjeći.

Objavio je sljedeće zbirke pjesama: Kiše pjevaju na jablanima, Mladići, Cvijet izvan sebe, Oporuka i Ustoličenje, a posmrtno su mu izišle zbirke Moj križ svejedno gori i Uspravan hod.

          Josip Pupačić poginuo je 23. svibnja 1971. godine u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći na Krku, a tada su poginule i njegova supruga Benka i kći Rašeljka.

Prigodnim panoom u hodniku škole prisjetili smo se Josipa Pupačića, u želji da ovaj veliki zavičajni pjesnik svojim stihovima živi u svima nama, baš onako kako je i sam predvidio (Rasut ću sebe u srca mnoga, / i živjet u bezbroj života…).

                                                                                                    Zrinka Pavković

   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 9. 2023. 10:37

Listopad u PŠ Gata

Kao i svake godine, u listopadu imamo puno događaja koje obilježavamo i u Područnoj školi Gata.

1.listopada  učenici 4.razreda su s učiteljicom Martinom Srdanović sudjelovali na misi i komemoraciji u čast svim žrtvama koji su 1.listopada 1942. godine izgubili život te u čiju spomen naša škola i nosi ime.

4. listopada ugostili smo Gradsko kazalište lutaka Rijeka u sklopu projekta „Ruksak pun kulture“.  Glumce iz Rijeke na početku su pozdravili učenici izvedbom djela „Poljička poema“ kojom su se u ožujku plasirali na Županijsko natjecanje LiDraNo. Nakon izvedbe predstave, predstavili su nam se sami glumci umjetničko-edukativnim programom „Lutkofor“, koji povezuje lutkarsku predstavu kao umjetnički lutkarski program te edukativno-interaktivni dio koji podrazumijeva kazališno-lutkarsku radionicu s učenicima. Kao što je u člancima ranije pisano na stranici škole, djeca su bila oduševljena i puno toga su naučila.

19.listopada obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ovaj svečani dan, dodatno su nam uljepšali mali prijatelji iz Dječjeg vrtića Smilje sa svojom tetom Nenom i izveli recitaciju „Kruh“. Sve nazočne kao i hranu koju su djeca marljivo pripremila sa svojim roditeljima blagoslovio je don Luka Stipinović.  Duhovni plodovi ovakvog susreta osjećali su se i u zajedničkom,  radosnom i nestrpljivom blagovanju.

Ovim putem želimo zahvaliti i roditeljima, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi.

                                

24. listopada zajedno sa PŠ Dubrava, posjetili smo Centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju. Radi se o multimedijalnom i edukativnom centru koji na moderan način interpretira prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije s naglaskom na planinu Mosor. Ovaj prostor svojim posjetiteljima nudi multimedijalno i senzorsko iskustvo kroz animiranu interpretaciju i stručno vođenje edukatora.

U sklopu centra, organiziraju se zabavno - poučne edukacije
i radionice za djecu i mlade, a naši učenici su odabrali radionicu Ptice Mosora. Učenici su uz vodstvo edukatora izradili hranilice za ptice koje sada čekaju svoje ptičice ispred njihovih škola.

                                    

                                 

                                                                                           Martina Srdanović

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 11. 2023. 10:23

Umjetničko- edukativni projekt „LUTKOFOR“ u našoj školi

  

  

Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke gostovalo je u našoj školi 3. i 4. listopada 2023. godine u sklopu hvalevrijednog projekta „Ruksak (pun) kulture“ koji je, prije deset godina, nastao kao plod zajedničke suradnje Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je približiti umjetnost i kulturu djeci i mladima, razvijati njihovu kreativnost, senzibilizirati ih za područja umjetnosti i kulture, a u hrvatskim vrtićima i školama provode ga stručnjaci: književnici, glumci, likovni, plesni i kazališni umjetnici. Od početka provedbe ovog programa naša škola iskazivala je interes te smo odabrani kao domaćini po treći put.

Drage goste iz Rijeke u matičnoj školi pozdravio je ravnatelj Ivan Sladojević, a nakon toga su im učenici koji pohađaju i Glazbenu školu „Lovro pl. Matačić“ u Omišu uputili i note dobrodošlice. Zvucima violine predstavila se Léa Mercier, učenica šestog razreda, gitaru je odsvirala njezina razredna kolegica Lucija Kovo, a na kraju pozdravnog dijela uvodnog programa počašćeni smo i skladbom na harmonici u izvedbi Mihovila Vuletića, učenika četvrtog razreda.

Poslije ovako divnog uvoda naših učenika, predstavili su nam se glumci GKL Rijeka svojim umjetničko-edukativnim programom „Lutkofor“, osmišljenim za niže razrede osnovne škole, a koji u sebi objedinjuje lutkarsku predstavu kao umjetnički lutkarski program te edukativno-interaktivni dio koji podrazumijeva kazališno-lutkarsku radionicu s učenicima. Riječ je o inovativnom projektu kojim glumci djeci približavaju lutkarsku umjetnost na način da ih izravno i kroz kazališni izričaj podučavaju nastajanju lutkarske predstave, a onda učenici sami, vlastitim radom kreiraju predstavu i sve što je za nju potrebno.

Glumci lutkari, Aleksandar Đaković i Petra Vučković, svojim dinamičnim nastupom, promjenama glasova, interaktivnom izvedbom, punom smijeha i dinamike, uveli su nas u čarobni svijet lutaka te nam uvjerljivo dočarali proces nastajanja lutkarske predstave Tri praščića.

U ovom programu, uz glumce lutkare, kao dio tima sudjelovali su i inspicijent Igor Kondić  te Serđo Dlačić, upravitelj tehnike.

Učenici su imali priliku upoznati se s osnovnim kazališnim i lutkarskim pojmovima te sa svima koji sudjeluju u određenoj predstavi: inspicijentom koji je zadužen za sve tijekom predstave, dramaturgom koji uprizoruje tekst, redateljem koji postavlja scenu, štriha – izbacuje višak teksta i dijeli uloge, tehnologom koji izrađuje lutke, glumcima lutkarima, skladateljem, scenografom i drugima.

Učenici su mogli čuti i za najpoznatije vrste lutaka poput marionete, ginjole, javajke i bunraku lutke.

U drugom dijelu programa, učenici su sudjelovali u likovno-kazališnoj radionici koju je vodila tehnologinja Marija Volkmer. Cilj radionice bio je osmisliti, pripremiti i izvesti predstavu Tri praščića u kojoj djeca gledatelji, uz pomoć svih navedenih, postaju sustvaratelji predstave. Svoju kreativnost učenici su pokazali izrađivanjem lutaka tri praščića i vuka, kućica od različitih materijala, osmišljavanjem uvodne pjesme i prigodne koreografije, uvježbavanjem teksta za izvođenje, a svoju ulogu uvježbali su i mali voditelji.

Da bi sve bilo kao u „pravom“ kazalištu, gledatelji su trebali napustiti školsku dvoranu kako bi naši mali glumci lutkari mogli imati generalnu probu, a ulazak na predstavu bio je moguć samo uz ulaznice koje su izradili sami učenici.

Učenička predstava Tri praščića zasluženo je nagrađena velikim pljeskom.

Svoje dojmove učenici su i zapisali, a ovo su samo neki od njih:

Meni se predstava jako svidjela. Iznenađena sam glumcima koji su bili koncentrirani i smiješni. Imali smo čak i radionicu. Ja i moje prijateljice izrađivale smo lutke praščića. Na kraju su moji prijatelji odglumili lutkarsku predstavu. Želim da  nam glumci opet dođu u goste!

                                                                                     Petra Bogdanović, 3. razred

Svidjelo mi se kad sam glumio vuka. Bio sam iznenađen kako sam dobro glumio. Ovaj dan mi je najdraži i nikad ga neću zaboraviti.

                                                                                         Toma Miličević, 4. razred

Bilo mi je zanimljivo zato što je predstava bila smiješna i vesela. Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u predstavi Tri praščića i glumiti. Osjećao sam se ponosno i sretno kad je predstava završila.

                                                                                           Petar Šaškor, 4. razred

Po završetku „Lutkofora“ učiteljice su dobile pripremljene radne listiće za učenike koji su sadržajno vezani uz kazalište i „kazališni abecedarij“. Ovaj inovativni i kreativni pristup omogućio je učenicima lakše svladavanje kazališnih pojmova, a možda će i neke nove male gledatelje privući u lutkarsko kazalište.

                                                                                         Jasminka Mladinov, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2023. 12:19

PŠ Kostanje - terenska nastava Klis, Solin

4. listopada 2023. učenici PŠ Kostanje u pratnji svojih učiteljica posjetili su Etno agro park Stella Croatica na Klisu i izvor rijeke Jadro.

Nakon srdačnog dočeka u etno agro parku Stella Croatica, učenici su odslušali zanimljivo i edukativno predavanje o voću i povrću. Naučili su jako puno o važnosti vitamina i minerala. Nakon toga je uslijedio kviz, gdje su pokazali zavidno znanje. Okušali su se i u pripremi vitaminske bombe, koja ih je oduševila svojim okusom. Nakon okrepe obišli su mediteranski vrt pun lavande, ružmarina i drugih mirisnih grmova, endemskog cvijeće i tipičnog mediteranskog voća i povrća.

Etno agro park oduševio ih je svojom ljepotom te bogatstvom mirisa i okusa.

Autobusom su krenuli do izvora rijeke Jadro. Ponovili su znanje o vodama tekućicama i o biljnom i životinjskom svijetu u njima i uz njih. Poigrali su se u parku i nekadašnjem tupinolomu koji je transformiran u školu višestranog razvoja s osjetilnim poligonima. Prepuni lijepih dojmova vratili su se kući.

                                                                                               Marija Marčić

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 10. 2023. 12:57

Sveta misa zadušnica i komemoracija žrtvama zločina 1. listopada 1942. u Gatima

 

Bit ćete s nama/dok živi ova zemlja i kamen./Vaši sveti križevi/gorjet će 

kao znamen/dok sunce ovu zemlju grije,/dok nam živo srce bije.

                                                          (Tin Kolumbić, Hrvatski mučenici)

 

   

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, okupili smo se ispred župne crkve sv. Ciprijana u Gatima kako bismo svetom misom bili ujedinjeni u molitvi za duše 96 stradalih mještana Gata, Čišala i okolnih poljičkih sela te sudjelovali u programu obilježavanja 81. obljetnice četničkoga pokolja, koji je u vihoru Drugog svjetskog rata u crno zavio ovaj poljički kraj.

Kako je naglasila voditeljica programa Nikolina Radmilo Pivčević, svi okupljeni vlastitom prisutnošću doprinose daljnjem razvoju društvene svijesti o ratu kao velikom zlu čovjeka i čovječanstva. Ta činjenica društveno ohrabruje i uvjerava kako je izgradnju mira među ljudima, narodima i državama moguće ostvariti jedino kroz dijalog i to upravo onaj koji polazi od priznanja istine i koji na istini zasniva pravdu.

Naša škola svojim imenom čuva spomendan na ovaj tužni događaj pa novi poljički naraštaji svake godine dolaze iz Osnovne škole „1. listopada 1942.“ pomoliti se, položiti cvijeće i sudjelovati u svečanom dijelu programa. Ove godine snagom umjetničke riječi okupljenima su se obratile učenice 7. razreda, Marija Beović i Nina Prnjak. Kazivale su prigodne misli i osjećaje iz stihova pjesama Pred likom Hrvatske Umberta Jerka Lončara i Hrvatski mučenici Tina Kolumbića.

Nakon oživljenog sjećanja na patnju nevinih, prisutni su bili poneseni kršćanskim duhom koji govori o snazi oprosta, a kojega iz godine u godinu svojom živom riječju ističe i barba Andrija Pivčević, pravim čudom preživjevši zločin unatoč brojnim zadobivenim ranama.

Želja nam je da povezani patnjom, spremno opraštamo i u srcima trajno sačuvamo ponos i vjeru naših Poljica.

                                                                                               Zrinka Pavković

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 10. 2023. 13:21
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon

preskoči na navigaciju